Meesterschap: Ruimtemeesters en Het Bauhaus/De Stijl

Een stukje geschiedenis

Het Bauhaus in Weimar (Duitsland) werd in 1919 door Walter Gropius gelanceerd. Hij voegde de oorspronkelijke Kunstnijverheidsschool en Academie voor Beeldende Kunst samen en bedacht daarvoor de naam Bauhaus, welke verwees naar zijn overtuiging dat een gebouw een ontmoetingsplaats moet zijn. Hij streefde naar de eenwording van kunst. Het uiteindelijke doel van het Bauhaus is een collectief werk, waarin geen onderscheid bestaat tussen structuur en vormgeving. Kunstenaars en architecten zouden samen werken aan het grote doel ‘de toekomst te bouwen’…

Inspiratie

Bij de ontwikkeling van een nieuwe campagne heeft Ruimtemeesters zich laten inspireren door de gedachtegang en stijl van Het Bauhaus. De ontworpen visuals laten de verschillende vakgebieden zien waarin wij onze diensten aanbieden.Bouwkunde

De Bauhaus stijl (en dan met name ‘De Stijl’ als kunststroming) wordt getypeerd door het gebruik van de basiselementen/mathematische figuren (cirkel, vierkant, rechthoek, driehoek en lijn) en met deze basiselementen (vaak ook in de primaire kleuren dankzij Johannes Itten – ook Bauhaus docent) kunnen de meest uiteenlopende figuren worden gemaakt. Deze figuren kunnen de betekenis duidelijk weergeven, maar ook juist heel abstract zijn waardoor de ‘kijker’ uitgedaagd wordt om tot een visuele oplossing te komen: ‘wat zie jij hierin?’

Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de weegschaal (Bestuursrecht), het stadsaanzicht (ruimtelijke ordening) en de bouwtekening (bouwkunde). Herkenbaar is hier de stijl van de schilderijen van Piet Mondriaan. De vormen zijn (rechte) lijnen, cirkels, vierkanten en rechthoeken in de huisstijl kleuren van Ruimtemeesters. 

Transitie

In de Bauhaus school werd lesgegeven op een manier die nooit eerder was vertoond. Er werd bewust en gedreven gezocht naar een architectuur die maatschappelijke impact heeft. Een betere architectuur en leefomgeving laat mensen gelukkiger en meer solidair leven en leidt volgens hen tot een veranderde (betere) wereld.

Nu, 100 jaar later vindt eenzelfde verandering in het ruimtelijk landschap plaats. Met de komst van de Omgevingswet is net als in de Bauhaus stroming het uiteindelijke doel

Bestuurs- en privaatrecht

om te komen tot een nieuwe, sterke afstemming van alle processen binnen de fysieke leefomgeving. Ook hier gaat het om het vereenvoudigen van structuren (procedures). Met de opname van gezondheid en duurzaamheid dient ook de Omgevingswet te leiden tot een betere ruimtelijke ordening, een betere wereld.

De toekomst

Met een knipoog naar de oude meesters in de schilderkunst bouwt Ruimtemeesters de komende jaren aan het Meesterschap van haar adviseurs. Omdat er geen universeel toepasbare methode voor het ontdekken van talent bestaat, werken wij aan ieders individuele kwaliteiten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en bieden wij onze Meesters de kans om voor hen het werkterrein te vinden waarvoor hij of zij het beste geschikt is.

De geordende vormen in de visuals voor ruimtelijke ordening, advies op leefomgeving, bestuurs- en privaatrecht en bouwkunde bieden ons een heldere kijk op de leefomgeving.

 

Gepubliceerd op sep 8, 2017 en geschreven door:
Ruimtemeesters

Ruimtemeesters

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving