De Buurtdiagnose
Werken aan een bestendig gezondheidsbeleid

Buurtdiagnose

DE BUURTDIAGNOSE

Het is tegenwoordig relatief eenvoudig om gezondheidsinformatie op buurt- en/of wijkniveau te achterhalen. Maar hoe ga je met die informatie om? Hoe ga je handelen tegen bijvoorbeeld groeiende eenzaamheids- en obesitascijfers? Hoe ga je een gezonde leefomgeving, hetgeen dat onder de Omgevingswet nóg belangrijker wordt, bereiken en in stand houden? Dat is waar de buurtdiagnose van pas komt!

WAT MAG U VAN ONS VERWACHTEN?

De buurtdiagnose analyseert de fysieke leefomgeving en stelt vast welke ruimtelijke factoren in een buurt van invloed zijn op de gezondheid van de bewoners. Deze analyse houdt rekening met meer dan de klassieke milieufactoren en gaat ook in op de indicatoren die (on)gezond gedrag uitlokken. Zo diagnosticeren wij bijvoorbeeld:

  • In hoeverre de buurt beloopbaar is;
  • In hoeverre de buurt ontmoetingen stimuleert;
  • In hoeverre de buurt stress reduceert.

PROCES

De buurtdiagnose is gebaseerd op zowel objectieve (ruimtelijke eigenschappen van de buurt) als subjectieve (ervaringen van bewoners) data en wordt uitgevoerd in ArcGIS. Wij beschikken al over de objectieve data en middels een bewonersenquête halen wij de subjectieve data op.

WAT LEVERT HET U OP?

De buurtdiagnose is in staat op verschillende gezondheidsvlakken aandachtsgebieden aan te wijzen. Hierdoor wordt voor u inzichtelijk gemaakt waar nog gezondheidswinst te behalen valt. Dit kan u vervolgens helpen gezondheidsambities vast te stellen en sturing te geven aan toekomstig Omgevingswetproof ruimtelijk beleid.

VOOR WIE?

Voor iedere gemeente die wil werken aan een bestendiger ruimtelijk gezondheidsbeleid en hiervoor nog ambities moet opstellen of zoekt naar een concrete uitwerking van de uitgesproken ambities.


share


Wij helpen u graag verder


Menno Luijkx

Junior adviseur Omgevingswet


connect


Neem contact op

088 - 400.28.00

Overige diensten

Advies op de leefomgeving

Nieuws