Wat houdt flexwonen in?

De Nederlandse woningmarkt is voortdurend in beweging. Op dit moment kennen we een overspannen markt, omdat er niet genoeg woningen beschikbaar zijn om iedereen te voorzien. Ook is de behoefte door de jaren heen aan veranderingen onderhevig. In vergelijking met enkele decennia geleden wonen we met minder mensen onder één dak en verhuizen we vaker. We zijn daarom op zoek naar flexibele woonconcepten (flexwonen) om snel in de behoefte van woningzoekenden te voorzien. Flexwoners zijn personen die op korte termijn woonruimte nodig hebben, vaak voor een bepaalde tijd. Dit om uiteenlopende redenen zoals immigratie, scheiding, studeren, andere baan. Het aantal personen dat in Nederland op korte termijn op zoek zijn naar woonruimte wordt geschat op anderhalf miljoen.

Wat doen we op het gebied van flexwonen?

Ruimtemeesters adviseert gemeenten over woonbehoeften zoals flexwonen en de oplossingen die daarbij horen. We inventariseren de behoefte, nemen u mee in de mogelijke oplossingen en stellen ook het beleid op. We maken hierbij ook een koppeling naar mogelijkheden die bijvoorbeeld toekomstige wetgeving gaat bieden. Een goed voorbeeld hiervan zijn de mogelijkheden tot flexibel bestemmen onder de Omgevingswet. Op deze manier helpen wij u om een snel groeiende behoefte aan (flex)woningen binnen uw gemeente te realiseren.

Onze aanpak bij flexwonen

Het zoeken naar oplossingen voor de behoefte van flexwonen kent vele kanten. We benaderen dit probleem dan ook altijd integraal. Het is niet alleen een volkshuisvestelijk vraagstuk, maar het raakt zeker ook vragen op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling, vergunningverlening, handhaving en openbare orde & veiligheid. Zoals eerder vermeld, bestaan flexwoners uit diverse groepen. Een arbeidsmigrant heeft een andere woonbehoefte dan iemand die tijdelijk een woning zoekt vanwege bijvoorbeeld een scheiding.
Onze juristen werken daarom altijd samen met de andere disciplines binnen Ruimtemeesters. Wij ontzorgen u bij het inventariseren van de behoefte en met het bedenken van oplossingen. Dit kunnen wij samen met u doen in een Toekomstlab en een Oplossingenlab. Als laatste stellen wij nieuw beleid voor u op en vertalen wij dit juridisch door. Neem voor het bespreken van de mogelijkheden contact met ons op.

Ruimtemeesters project afbeelding

Uitgelicht project

Huisvestingsbeleid flexwoners – Gemeente Terneuzen

Ruimtemeesters voorzag gemeente Terneuzen van planologisch en juridisch advies bij het huisvestingsbeleid voor flexwoners.

Voor welke klanten hebben wij dit nog meer gedaan?

Juridisch advies

Wij bieden u een eerlijk juridisch advies waarmee we (vaak lange) juridische procedures voorkomen.

Lees meer

Bezwaar en Beroep

Met veel proceservaring en altijd de laatste jurisprudentie paraat, pakken wij graag uw dossiers op.

Lees meer

Omgevingsvergunning

Een woud van regels? Ja! Wij maken u graag wegwijs in al deze regels.

Lees meer

Bestemmingsplan

Met behulp van participatie helpen wij u een visie ontwikkelen die wij vervolgens vertalen in een bestemmingsplan.

Lees meer

Evenementen

Wij leggen onze focus op het juridisch en ruimtelijk veiligstellen van uw evenementen.

Lees meer

Direct hulp of advies nodig?

Niet gevonden wat u zocht of hulp nodig bij specifieke vraagstukken? Neem direct contact met ons op:

088 – 400 28 00
welkom@ruimtemeesters.nl

Wij bieden de overheid en marktpartijen praktische en effectieve oplossingen, lees hier meer over onze diensten.

Hulp nodig op het gebied van Flexwonen?