Lokale bestuurders in actie voor Omgevingswet

Lokale bestuurders moeten nu in actie komen om het ambtelijk apparaat klaar te stomen voor de Omgevingswet. Zeven bestuurders van gemeenten, provincies en een waterschap vertellen in een online publicatie hoe zij hieraan werken. ‘Iedereen moet straks de dikke pillen met regeltjes durven loslaten’, stelt René Peerenboom, wethouder in Uden.

Wachten is onverstandig

Het digitale boek ‘Bestuurders aan zet – De Omgevingswet vraagt nu actie!’ is een gezamenlijke publicatie van G32, Programma Aan de slag met de Omgevingswet en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Overheden die straks met de wet gaan werken, moeten op tijd beginnen met het voorbereiden van de uitvoering volgens de initiatiefnemers. Bestuurders hebben daarbij een voortrekkersrol. Zij geven de aanzet voor de culturele, organisatorische en operationele veranderingen die nodig zijn om in de praktijk met de nieuwe regels te kunnen werken.

In het boek vertellen de zeven bestuurders hoe zij vooruitlopend op de Omgevingswet nu al omgaan met veranderingen. Wachten is geen optie en is zelfs onverstandig, benadrukken ze. De bestuurders geven met praktijkvoorbeelden aan hoe ze nu al integraal werken, hoe ze burgers vroegtijdig betrekken bij plannen, wat anders werken betekent voor de democratische besluitvorming en hoe moeilijk het is niet de juridische regels voorop te stellen, maar de vraag ‘hoe realiseren we dit?’.

‘Het is vooral een cultuur en organisatievraagstuk. En dat kost tijd’, vat Berend de Vries, wethouder van de gemeente Tilburg dat aspect samen in zijn bijdrage.

Hulp of advies nodig? Wij helpen u graag op het gebied van de Omgevingswet. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

Gepubliceerd op jan 19, 2016 en geschreven door:
Ruimtemeesters

Ruimtemeesters

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving