Omgevingskr8 – Implementatie Omgevingswet

 

Ruimtemeesters begeleidt de gemeenten Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk bij het implementeren van de Omgevingswet. Deze drie gemeenten hebben de nadrukkelijke wens uitgesproken om samen de Omgevingswet in te voeren. Omdat het ook een aantal veranderkundige vraagstukken worden meegepakt werken we in dit traject samen met Derks verandermanagement uit Breda. Inhoudelijk is Ron Visscher vanuit Ruimtemeesters als adviseur Omgevingswet betrokken.

Door de gezamenlijke aanpak kan op alle niveaus van de organisatie de urgentie en het enthousiasme over de Omgevingswet worden aangewakkerd. Het project is inmiddels omgedoopt tot programma en we werken samen met de drie programmamanagers aan een eenduidig programmaplan per gemeente. Dit plan wordt zo uitgewerkt dat alle facetten van de implementatie concreet en overzichtelijk kunnen worden opgepakt. Ook gemeenteraad en MT kunnen via dit plan goed volgen welke stappen wanneer nodig zijn.

De focus op dit moment ligt bij het bepalen van de gemeentelijke ambities waarbij het inrichten van experimenten een middel is om de ambities te testen. Verder wordt in de drie gemeenten gewerkt aan de omgevingsvisie en aan het opschonen van verordeningen en beleidsregels als voorloper op het Omgevingsplan. Maar ook verandering van houding en gedrag en het verkennen van de digitale dienstverlening behoort tot de deelprojecten die worden opgestart.

De stappen in het proces worden door Ruimtemeesters steeds doorspekt met leuke werkvormen waaronder online gaming en een magneetplanbord om de programmaplanning samen met het programmateam in te richten.


Heeft u interesse in een van onze werkvormen of ondersteuning op het gebied van implementatie Omgevingswet? Neem dan contact op met Ron Visscher via 088-4002800 of mail ron@ruimtemeesters.nl


share


Details

Opdrachtgever

Gemeenten Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk

Periode

2018

Functie

Projectleider Omgevingswet