Mijn route van student naar Consultant Ruimtelijke Ordening

Ik ben Thomas Pulles, 27 jaar en wonend in het mooie Tilburg. Ik heb Stad- en Streekontwikkeling gestudeerd op HAS in ’s-Hertogenbosch. Van jongs af aan vond ik (grote) bouwprojecten in de stad al interessant en wilde hier graag iets mee gaan doen in het werkveld. De opleiding Stad- en Streekontwikkeling sloot hier uitstekend op aan. De opleiding had veel verschillende vakken en thema’s die bijdroegen aan het opdoen van brede kennis op het gebied van ruimtelijke projecten. Ik leerde over alle aspecten om een ruimtelijk project te kunnen leiden.

In het derde jaar van de opleiding werd er een sollicitatietraining georganiseerd waar ook een externe partij bij aansloot om het realistischer te maken. In mijn geval sloot hier Ron Visscher van Ruimtemeesters bij aan. Tijdens deze sollicitatietraining “solliciteerde” ik op een functie als beleidsmedewerker ruimtelijke ontwikkeling bij de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Na afloop van de training vroeg Ron of ik zin had om een keer bij Ruimtemeesters op kantoor een kop koffie te komen drinken en te kijken of we mogelijk iets voor elkaar konden betekenen. Dit zorgde voor een goede kennismaking en resulteerde in het vinden van mijn eerste baan.

De eerste opdracht als Consultant Ruimtelijke Ordening

In de zomer van 2019 ben ik afgestudeerd en meteen begonnen bij Ruimtemeesters als Consultant Ruimtelijke Ordening. Tijdens mijn eerste project werkte ik bij de gemeente Loon op Zand als medewerker frontoffice en Wabo-coördinator. Dit was vooraf een vrij grote stap als net-afgestudeerde zonder ervaring in de bouwregelgeving. Daarom organiseerde Ruimtemeesters een spoedcursus die mij klaarstoomde op het gebied van het vergunningsvrij bouwen (de Bor), de Mor en de Wabo. In september kon ik dus met de opgedane kennis in Loon op Zand beginnen. Het was voor mij erg prettig dat ik de functie van een andere Ruimtemeesters-collega overnam bij Loon op Zand. Hierdoor had ik namelijk veel coaching en hulp in mijn eerste paar weken en deed ik nog meer kennis op.

Als medewerker frontoffice en Wabo-coördinator ben je het eerste aanspreekpunt wanneer er vragen zijn over bijvoorbeeld bouwen (met of zonder vergunning), bestemmingsplannen, inzage in tekeningen en welstandseisen. 

Naast het informeren van inwoners, initiatiefnemers en belanghebbenden toetste ik ook vergunningaanvragen en begeleidde ik de welstandscommissie. Mijn opdracht bij de gemeente Loon op Zand was de ideale plek om ervaringen op te doen en veel te leren in een relatief korte tijd.  

Doorgroeien binnen de Ruimtelijke Ordening

Bij Ruimtemeesters worden er jaarlijks minimaal drie gesprekken ingepland waarin je ontwikkeling, (leer)doelen en competenties besproken worden. Deze gesprekken vormen een erg goede basis om zelf aan te geven welke richting je op zou willen bewegen. Deze gesprekken waren voor mij erg waardevol, want na ruim anderhalf jaar voor Loon op Zand te hebben gewerkt was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik wilde meer richting de ruimtelijke ordening aan de slag. 

Na dit besproken te hebben met mijn leidinggevende, deed zich al snel de mogelijkheid voor om bij de gemeente Drimmelen aan de slag te gaan als adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling. Sinds juli 2021 werk ik in Drimmelen waar ik principeverzoeken en wijzigingsplannen begeleid. Dit varieert van agrariërs die van een varkensstal een opslagunit willen maken tot de bouw van een woning in het dorp of buitengebied. Geen plan is hetzelfde! 

Wat gaat de toekomst brengen?

In de twee en een half jaar dat ik voor Ruimtemeesters werk, heb ik ontzettend veel geleerd en aan veel verschillende opdrachten en casussen gewerkt. Door deze verschillende opdrachten ontwikkel ik een goede kijk op het werkveld en wat hierin verandert. Dit draagt bij aan een goede route voor de komende jaren. De combinatie van de jaarlijkse gesprekken, de opgedane ervaring bij opdrachten en interne kennismomenten, zoals de Meesterproef, zorgen ervoor dat ik door kan blijven groeien.

Ben jij ook op zoek naar een uitdagende baan waarin geen dag hetzelfde is? Neem dan een kijkje bij onze vacatures. Staat jouw ideale vacature er niet tussen? Dan gaan we graag met je in gesprek om te kijken wat er mogelijk is! Kom met ons in contact!

Gepubliceerd op mrt 29, 2022 en geschreven door:
Thomas Pulles

Thomas Pulles

Consultant Ruimtelijke Ordening

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving