Wat is het belang van vitale vakantieparken?

Nederland kent een groot aantal vakantieparken (bungalowparken, chaletparken en campings). Veelal landelijk gelegen hebben deze een belangrijke functie op het gebied van toerisme. Het overgrote deel van deze parken draaien erg goed en zijn daarom ‘vitaal’. Helaas is er een klein deel van de parken die minder vitaal zijn. Afhankelijk van de regio zijn dit zo’n 15-40% van de bedrijven. Deze parken lopen als gevolg van permanente bewoning, huisvesting van arbeidsmigranten, criminaliteit en ondermijning gevaar om verder af te glijden. Om dit te voorkomen ligt er een belangrijke taak voor de overheid. Op tijd actie ondernemen is daarbij van belang. Om de verschillende problemen aan te pakken ondertekenden diverse partijen in 2020 de Nationale Actie-Agenda Vakantieparken 2021-2022. Wij omarmen deze Actie-Agenda en hebben inmiddels meerdere trajecten in het kader van ‘revitalisering’ opgepakt.

Hulp bij vitale vakantieparken

Onze juristen en planologen hielpen al diverse overheden (gemeenten, provincies en RIEC) bij vitale vakantieparken. Preventie, repressie en vitalisering zijn hierbij de kernwoorden. Samen met u zorgen we ervoor dat uw vakantieparken aantrekkelijk blijven. We zetten in op het voorkomen van excessen, zoals de uitbuiting van kwetsbare groepen. Soms is preventie niet meer mogelijk en gebruiken we dan repressieve maatregelen. Dit doen wij altijd vanuit een visie op het uiteindelijke gebruik van het vakantiepark. Wat wilt u uiteindelijk met handhaving bereiken? Repressie moet in onze visie altijd leiden tot vitale vakantieparken. We opereren hierbij op het snijvlak van economie, ruimtelijke ordening en handhaving en veiligheid. We helpen u bij het analyseren en het maken van een strategie en kunnen deze ook voor u uitvoeren.

Onze aanpak op het gebied van vitale vakantieparken

Vanzelfsprekend zijn wij perfect op de hoogte van alle relevante wetgeving en beleidsdocumenten, zoals de Nationale Actie-Agenda Vakantieparken 2021-2022. Op basis van wetgeving, beleid en de actuele jurisprudentie ontwikkelden wij onze eigen RAP-methodiek. Met deze methodiek geven we gemeenten snel inzicht in de situatie op vitale vakantieparken én de mogelijkheid om als gemeente hier goed tegen op te kunnen treden. Wilt u hier meer over weten, neem dan contact op en dan lichten wij onze methodiek graag toe! Onze methodiek leidt tot een integrale aanpak. In onze integrale aanpak koppelen we u niet alleen aan relevante partners, maar ook koppelen we uw problematiek aan andere programma’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan programma’s gericht op arbeidsmigranten.

Ruimtemeesters project afbeelding

Uitgelicht project

Arbeidsmigranten – Gemeente Buren

Wij hebben Gemeente Buren begeleid bij het opstellen van een integraal beleid arbeidsmigranten.

Voor welke klanten hebben wij dit nog meer gedaan?

 

Juridische handhaving

Wij helpen u bij juridische handhaving door het maken van keuzes met onze juridische effectanalyse.

Lees meer

Arbeidsmigranten

Handhaving, ondermijning, volkshuisvesting, bestemmingsplan, integratie; we bieden een altijd een integrale visie en aanpak.

Lees meer

Ondermijning

We hebben oog voor het onzichtbare en werken naar zichtbaar resultaat op het gebied van ondermijning.

Lees meer

Hulp nodig op het gebied van Vakantieparken?