Detachering

Ruimtemeesters adviseert overheden bij vraagstukken rondom vitale vakantieparken. Onze juristen en planologen zetten in op preventie, repressie en revitalisering. We analyseren uw situatie en ontwikkelen een effectieve strategie. Zo zorgen we samen voor aantrekkelijke vakantieparken en voorkomen we excessen zoals de uitbuiting van kwetsbare groepen.

Advies

Ruimtemeesters biedt overheden de mogelijkheid om tijdelijk extra capaciteit in te huren voor vraagstukken rondom vakantieparken. Onze specialisten hebben ruime ervaring op het gebied van economie, ruimtelijke ordening, handhaving en veiligheid. Zij kunnen u adviseren en ondersteunen bij zowel preventieve als repressieve maatregelen om uw vakantieparken vitaal te houden. Onze detachering biedt u flexibiliteit en ontzorgt u bij de inzet van extra capaciteit.

Outsourcing

Onze servicedesk leefomgeving staat klaar om al uw dossiers over te nemen. Met onze juridische kennis en ervaring zijn wij in staat om op afstand uw dossiers over vakantieparken af te handelen. In combinatie met onze kennis over arbeidsmigranten en flexwonen is Ruimtemeesters hiervoor de juiste partij.

Wat is het belang van vitale vakantieparken?

Nederland kent een groot aantal vakantieparken (bungalowparken, chaletparken en campings). Veelal landelijk gelegen hebben deze een belangrijke functie op het gebied van toerisme. Het overgrote deel van deze parken draait erg goed en zijn daarom ‘vitaal’. Helaas is er een klein deel van de parken die minder vitaal zijn. Afhankelijk van de regio zijn dit zo’n 15-40% van de bedrijven. Deze parken lopen als gevolg van permanente bewoning, huisvesting van arbeidsmigranten, criminaliteit en ondermijning gevaar om verder af te glijden. Om dit te voorkomen ligt er een belangrijke taak voor de overheid. Op tijd actie ondernemen is daarbij van belang. Wij hebben inmiddels meerdere trajecten in het kader van ‘revitalisering’ opgepakt.

Hulp bij vitale vakantieparken

Onze juristen en planologen hielpen al diverse overheden (gemeenten, provincies en RIEC) bij vitale vakantieparken. Preventie, repressie en vitalisering zijn hierbij de kernwoorden. Samen met u zorgen we ervoor dat uw vakantieparken aantrekkelijk blijven. We zetten in op het voorkomen van excessen, zoals de uitbuiting van kwetsbare groepen. Soms is preventie niet meer mogelijk en gebruiken we repressieve maatregelen. Dit doen wij altijd vanuit een visie op het uiteindelijke gebruik van het vakantiepark. Wat wilt u uiteindelijk met handhaving bereiken? Repressie moet in onze visie altijd leiden tot een vitale vakantiepark. Is dat niet het geval dan is repressie niet het antwoord.

Bij de aanpak van niet-vitale vakantieparken opereren we dus op het snijvlak van economie, ruimtelijke ordening en handhaving en veiligheid. We helpen u bij het analyseren en het maken van een strategie en kunnen deze ook voor u uitvoeren.

Onze aanpak op het gebied van vitale vakantieparken

Vanzelfsprekend zijn wij perfect op de hoogte van alle relevante wetgeving en beleidsontwikkelingen. Op basis van wetgeving, beleid en de actuele jurisprudentie ontwikkelden wij onze eigen RAP-methodiek. Met deze methodiek geven we gemeenten snel inzicht in de situatie op vitale vakantieparken én de mogelijkheid om als gemeente hier effectief tegen op te kunnen treden. Wilt u hier meer over weten, neem dan contact op en dan lichten wij onze methodiek graag toe! Onze methodiek leidt tot een integrale aanpak. In onze integrale aanpak koppelen we u niet alleen aan relevante partners, maar ook koppelen we uw problematiek aan andere programma’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan programma’s gericht op arbeidsmigranten of veilig buitengebied.

 

Juridische handhaving

Wij helpen u bij juridische handhaving door het maken van keuzes met onze juridische effectanalyse.

Lees meer

Arbeidsmigranten

Handhaving, ondermijning, volkshuisvesting, bestemmingsplan, integratie; we bieden een altijd een integrale visie en aanpak.

Lees meer

Ondermijning

We hebben oog voor het onzichtbare en werken naar zichtbaar resultaat op het gebied van ondermijning.

Lees meer

Hulp nodig op het gebied van Vakantieparken?