Wat is een evenement?

Een evenement wordt in de Dikke Van Dale omschreven als een ‘georganiseerde, grootschalige gebeurtenis’. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Evenementen zijn er in alle soorten en maten. Van de buurtbarbecue en de kermis tot een landelijk festival. Deze vallen allemaal onder evenementen, maar hebben elk een ander toetsingskader binnen het omgevingsrecht. Doorgaans zullen de elementen van openbare orde en veiligheid (oov) bijvoorbeeld minder van toepassing zijn op de buurtbarbecue dan op een landelijk festival. Per evenement kan het dus verschillen welke elementen relevant zijn. Vaak wordt het toetsingskader van evenementen gevonden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Dit is vooral het geval bij kleinere, kortdurende evenementen. Zodra een evenement langer duurt of jaarlijks terugkeert, is ook het ruimtelijk bestuursrecht van toepassing. Maar hoe regel je een evenement in een bestemmingsplan of welke milieu-eisen zijn van toepassing? Hierbij moet rekening gehouden worden met elementen als verkeer, parkeren, geluid, flora en fauna. Wij helpen u hier graag bij.

Juridisch advies evenementenbeleid

Wij adviseren zowel overheid als de evenementenbranche aangaande de juridische implicaties van evenementen. Onze juristen hebben diverse overheidsinstanties (gemeente, recreatieschappen en provincies) met succes geadviseerd over hoe je evenementenlocaties verankert in de ruimtelijke plannen en beleidsstukken. Ook hebben wij ruime ervaring in het adviseren van diverse evenementenorganisatie over hun vaste evenementenlocaties. We zorgen voor juridische borging van de diverse evenementen, zodat de huidige evenementen ook in de toekomst kunnen blijven plaatsvinden.

Onze aanpak bij evenementenbeleid

De laatste jaren is er op het gebied van evenementen en bijbehorende regelgeving veel veranderd. Heeft u als gemeente evenementenlocaties of maakt u als organisator al jarenlang gebruik van één of meerdere locaties? Laat het ons weten en dan toetsen wij of deze nog voldoen aan alle (nieuwe) regelgeving. We nemen u mee in deze ontwikkelingen, kijken naar uw evenementenbeleid en uw bestemmingsplannen. Voor evenementenlocaties stellen wij gebiedsprofielen op, waarmee het evenementenbeleid geactualiseerd kan worden.

Juridisch advies

Wij bieden u een eerlijk juridisch advies waarmee we (vaak lange) juridische procedures voorkomen.

Lees meer

Bezwaar en Beroep

Met veel proceservaring en altijd de laatste jurisprudentie paraat, pakken wij graag uw dossiers op.

Lees meer

Omgevingsvergunning

Een woud van regels? Ja! Wij maken u graag wegwijs in al deze regels.

Lees meer

Bestemmingsplan

Met behulp van participatie helpen wij u een visie ontwikkelen die wij vervolgens vertalen in een bestemmingsplan.

Lees meer

Flexwonen

Van tiny house tot huisvesting van arbeidsmigranten; wij denken in oplossingen en mogelijkheden.

Lees meer

Direct hulp of advies nodig?

Niet gevonden wat u zocht of hulp nodig bij specifieke vraagstukken? Neem direct contact met ons op:

088 – 400 28 00
welkom@ruimtemeesters.nl

Wij bieden de overheid en marktpartijen praktische en effectieve oplossingen, lees hier meer over onze diensten.

Hulp nodig op het gebied van Evenementen?