Implementatie

Wat komt er kijken bij de Implementatie van de Omgevingswet?

De implementatie van de Omgevingswet is een zeer omvangrijke opgave voor alle overheden. Niet alleen gaan alle beleidsinstrumenten op de schop, ook vraagt de nieuwe Omgevingswet om een andere manier van werken bij het beoordelen van initiatieven in de fysieke leefomgeving.

Veel werkzaamheden zijn niet zozeer nieuw, maar moeten wel net anders worden uitgevoerd. Daarnaast worden ook een aantal nieuwe aspecten zoals de Omgevingstafel, het omgevingsplan, de Omgevingsvisie, de toepasbare regels of het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) onderdeel van het standaard werkproces binnen de ruimtelijke ontwikkeling, of ‘ontwikkelingen binnen de fysieke leefomgeving’ zoals dat binnen het stelsel Omgevingswet gaat heten.

Ruimtemeesters heeft ruime ervaring met deze opgave en begeleidt gemeenten en omgevingsdiensten bij de implementatie van de nieuwe Omgevingswet.

Wat doen we op het gebied van implementatie Omgevingswet?

Onze Ruimtemeesters zijn inzetbaar als programmamanager of deelprojectleider, maar ook als coach on the job of projectassistent voor uw eigen programmamanager. We kijken graag met een frisse en onafhankelijke blik naar uw organisatie en hebben daarbij een scherp oog voor de haalbaarheid van de gekozen implementatiestrategie. Wij overzien het geheel van benodigde werkzaamheden, maar benoemen ook concreet welke stappen er nog nodig zijn voor de datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet. Daarnaast proberen we er altijd voor te zorgen dat de mensen binnen uw organisatie zo goed mogelijk in hun kracht worden gezet tijdens het implementatietraject.

Wij (her)schrijven het implementatieplan, de deelprojectplannen voor de kerninstrumenten of stellen nieuwe werkprocessen op, maar we denken ook graag mee hoe uw organisatie straks vormgegeven moet worden na de inwerkingtreding van de Omgevingswet en welke kansen hierbij ontstaan. We helpen u bij het stroomlijnen van de regionale samenwerking.

In alle fasen of aspecten van de implementatie zijn wij u van dienst. Dit kan zowel met een Ruimtemeester als onderdeel van uw implementatieteam, als op afstand via het uitbesteden van concrete onderdelen van de implementatie van de Omgevingswet.

Onze aanpak bij implementatie Omgevingswet

Wilt u weten hoe uw organisatie ervoor staat bij de implementatie van de Omgevingswet? Of heeft u specifieke vragen waar u tijdens de implementatie tegenaan loopt? Neem contact met ons op en wij komen graag bij u langs om in een adviesgesprek alle aspecten van implementatie door te lopen. Hierbij benoemen we welke stappen nog nodig zijn, waar u echt snel mee aan de slag moet of waar u wellicht nog even mee kan wachten. Op basis van ons adviesgesprek doen we u graag een passend aanbod ter ondersteuning.

Omgevingsplan

Het Omgevingsplan brengt alle regels rondom de fysieke leefomgeving samen, maar bij de overgang naar dit nieuwe instrument nemen wij u graag mee in de belangrijkste keuzes.

Lees meer

Omgevingstafel

De Omgevingstafel draagt bij aan een complete, snelle en integrale voorbereiding van initiatieven in de fysieke leefomgeving; wij zorgen samen met u voor het juiste gesprek aan deze tafel.

Lees meer

Participatie

Samen maken we onze leefomgeving; wij nemen u samen met onze participatie- en communicatiepartners mee in een succesvol participatieproces.

Lees meer

Cursussen & Trainingen

De Omgevingswet is zeer complex en omvangrijk; wij geven u helder inzicht in alle belangrijke aspecten via onze maatwerktrainingen en cursusdagen.

Lees meer

Direct hulp of advies nodig?

Niet gevonden wat u zocht of hulp nodig bij specifieke vraagstukken? Neem direct contact met ons op:

088 – 400 28 00
welkom@ruimtemeesters.nl

Wij bieden de overheid en marktpartijen praktische en effectieve oplossingen, lees hier meer over onze diensten.

Hulp nodig op het gebied van Implementatie?