Omgevingstafel

Wat is de functie van de Omgevingstafel?

Het proces van de Omgevingstafel helpt bij de versnelling van vergunningprocedures, zoals de nieuwe Omgevingswet deze nastreeft. Vooral bij complexe initiatieven die sneller afgehandeld moeten worden dan we gewend zijn, is goed vooroverleg onmisbaar. Het overleg met alle benodigde betrokken partijen aan de Omgevingstafel helpt bij het structureren van het vooroverleg en voorkomt onnodig rondzenden van documenten over een bouwplan. Uiteindelijk zijn inwoners en ondernemers hiermee geholpen, maar ook als overheid helpt het Omgevingstafelproces u om initiatieven efficiënt te beoordelen. Ook kunnen kansen vanuit andere beleidsdoelen in een plangebied worden meegenomen. Wij begeleiden en organiseren Omgevingstafels (zowel online als offline) vanuit onze ruime ervaring met zowel ruimtelijke ontwikkeling, als werkprocessen onder de Omgevingswet.

Wat doen we op het gebied van de Omgevingstafel?

Hoe richt u het proces met de Omgevingstafel nu in? Ruimtemeesters denkt graag met u mee over de implementatie van deze vernieuwde manier van vooroverleg binnen uw gemeente. We stellen samen met u een strategische procesaanpak op waarin benoemd wordt wie aan tafel zit, hoe het overleg wordt voorbereid en hoe het gesprek aan de Omgevingstafel in goede banen geleid kan worden. Een goede voorbereiding is hierbij al meer dan het halve werk. Samen met uw regionale ketenpartners richt Ruimtemeesters met u samen het ideale werkproces van intaketafel tot omgevingsvergunning in.

Onze aanpak bij de Omgevingstafel

Ruimtemeesters kent alle kanten van de tafel. Wij schuiven regelmatig aan namens gemeente, omgevingsdienst, initiatiefnemer of adviseur. Hiermee zijn we in staat om het ideale tafelgesprek voor te bereiden en te begeleiden. Wij kunnen optreden als neutraal voorzitter of inhoudelijk expert op gebied van fysieke leefomgeving/ Ruimtelijke Ordening. We bemiddelen graag tussen strijdige belangen om zo tot een praktische oplossing voor het initiatief te komen.

Wilt u met de Omgevingstafel aan de slag? Neem dan contact op. Voor een vast bedrag organiseren wij voor u een oefensessie waarin uw medewerkers het werken volgens de Omgevingstafel systematisch kunnen ervaren. Vanuit deze oefensessie formuleren we met u leer- en aandachtspunten voor het inrichten van uw nieuwe werkproces.

Bent u al aan de slag met de Omgevingstafel, maar verloopt deze nog niet optimaal? Wij schuiven graag een keer aan om te observeren en adviseren hoe uw tafelgesprek soepeler kan verlopen.

Ruimtemeesters project afbeelding

Uitgelicht project

Implementatie Omgevingswet – Gemeente Dongen

Om de implementatie van de Omgevingswet een vliegende start te geven is een van onze Ruimtemeesters 1,5 jaar aan de slag geweest als kwartiermaker bij de gemeente Dongen.

Voor welke klanten hebben wij dit nog meer gedaan?

Omgevingsplan

Het Omgevingsplan brengt alle regels rondom de fysieke leefomgeving samen, maar bij de overgang naar dit nieuwe instrument nemen wij u graag mee in de belangrijkste keuzes.

Lees meer

Implementatie

De Omgevingswet heeft veel verschillende onderdelen die allemaal effect hebben op uw gemeentelijke organisatie; wij loodsen u door de implementatie.

Lees meer

Participatie

Samen maken we onze leefomgeving; wij nemen u samen met onze participatie- en communicatiepartners mee in een succesvol participatieproces.

Lees meer

Cursussen & Trainingen

De Omgevingswet is zeer complex en omvangrijk; wij geven u helder inzicht in alle belangrijke aspecten via onze maatwerktrainingen en cursusdagen.

Lees meer

Direct hulp of advies nodig?

Niet gevonden wat u zocht of hulp nodig bij specifieke vraagstukken? Neem direct contact met ons op:

088 – 400 28 00
welkom@ruimtemeesters.nl

Wij bieden de overheid en andere marktpartijen praktische en effectieve oplossingen, lees hier meer over onze diensten.

Hulp nodig op het gebied van Omgevingstafel?