Actualiteiten Omgevingsrecht – Week 20 | 2023

Jurisprudentie Omgevingsrecht

Het overgangsrecht (ECLI:NLRVS:2023:1935)

Het college van gemeente Ede heeft een last onder dwangsom opgelegd aan de bewoner van een recreatiewoning. Permanente bewoning van de recreatiewoning is in strijd met het geldende bestemmingsplan. De bewoner van de recreatiewoning kan zich hier niet in vinden en beroept zich op het overgangsrecht. In dat geval moet aannemelijk worden gemaakt dat de recreatiewoning voor de peildatum al werd bewoond. Dit is volgens de rechtbank niet het geval. De onderbouwing van de bewoner, die uit verklaringen van derden bestaat, is volgens de rechtbank niet concreet genoeg.
De bewoner geeft aan dat hij geen volledig sluitend bewijs hoeft te leveren, maar alleen aannemelijk maken dat het overgangsrecht van toepassing is. Tevens werd de recreatiewoning al voor de peildatum gebruikt voor permanente bewoning en dit is concreet gemaakt via verschillende verklaringen. Dat de recreatiewoning niet is verhuurd voor recreatief verblijf, blijkt ook uit de diverse inschrijvingen in de Basisregistratie Persoonsgegevens (hierna: BRP). Volgens het college blijkt hieruit echter dat er periodes van langer dan een jaar waren, waarin niemand (permanent) in de woning woonde.

In een eerdere uitspraak heeft de Afdeling overwogen dat een onderbreking van het gebruik, nog niet betekent dat hervatting niet is aan te merken als voortgezet gebruik. Dit hangt af van de duur en de oorzaak van de onderbreking, en de intentie van de voortzetting (ECLI:NL:RVS:2005:AU0092). Naar aanleiding van de verklaringen van derden, stelt de Afdeling dat de bewoner voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat de recreatiewoning voor de peildatum werd bewoond. Uit de BRP blijkt tevens dat er meerdere periodes permanente bewoning heeft plaatsgevonden. Daarnaast stelt de Afdeling dat de recreatiewoning in een rijtje met andere recreatiewoningen ligt. Deze andere recreatiewoningen worden ook voor permanente bewoning gebruikt. Hierdoor overweegt de Afdeling dat de bewoning van de recreatiewoning is toegestaan op grond van het overgangsrecht van het bestemmingsplan.

jurisprudentie omgevingsrecht,omgevingsrecht,overgangsrecht,vergunning

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en actualiteiten in het omgevingsrecht? Ruimtemeesters houdt wekelijks de laatste jurisprudentie bij. Volg ons op LinkedIn of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief om niets te missen!
Hulp of advies nodig? Onze experts zijn er om te helpen! Neem contact met ons op. 

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Bekijk de openstaande juridische vacatures:

Ondernemende Jurist
Senior Jurist Omgevingsrecht
Medior Jurist Omgevingsrecht
Medior Jurist Handhaving
Junior Jurist
Juridisch Adviseur Omgevingsrecht

Gepubliceerd op jun 2, 2023 en geschreven door:
Koen van Polanen

Koen van Polanen

Directeur / Juridisch Adviseur

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving