Zomerpareltjes 4: Striptease bij een kinderopvang

Zomerpareltjes 4: Striptease bij een kinderopvang


Tot slot de laatste blog in de reeks van de zomerpareltjes. Deze week een opmerkelijk incident in de kinderopvang; een striptease. De striptease, waarbij slagroom van een lichaam werd gelikt, werd als een ludieke actie voor een jarige collega gezien. Uit onderzoek van de GGD, na een anonieme klacht bij de gemeente Utrecht, was dit echter een geval van grensoverschrijdend gedrag.

Voor de laatste blog neem ik jullie mee met dit ‘zomerpareltje’. Waarbij een bloot bovenlichaam in de zomer vaker voorkomt is het in een kinderopvang toch echt een unieke situatie. Zoals gezegd is uit het onderzoek van de GGD gebleken dat er sprake was van grensoverschrijdend gedrag. Een striptease terwijl er kinderen aanwezig waren was zo’n overtreding waarbij het college van gemeente Utrecht genoodzaakt was om een schriftelijke aanwijzing te geven. Hierin staat dat de kinderopvang de overtredingen binnen een termijn moet hebben beëindigd, anders staat de gemeente in haar recht om de toestemming tot exploitatie in te trekken.

Toch is de kinderopvang zich van geen kwaad bewust. Sterker nog, men zou het zo nog een keer doen! De jarige collega is namelijk juist iemand die enige aandacht van mannen wenst. De kinderopvang geeft daarnaast aan dat de anonieme meldingen puur uit rancune zijn gedaan. De Afdeling stelt dat een goed pedagogisch klimaat erg belangrijk is en daarom een hoge prioriteit krijgt. Daarnaast hebben de anonieme personen geen persoonlijk voordeel bij het melden van een overtreding. Het is daarom niet aannemelijk dat de anonieme meldingen uit rancune zijn gedaan.

De Afdeling was daarom van mening dat het college bevoegd was om op te treden zoals het college deed en dat het hoger beroep van de kinderopvang ongegrond was. Wil je de hele uitspraak van de Afdeling van 31 mei 2023 teruglezen: ECLI:NL:RVS:2023:2104. Meer informatie of ken je zelf een bijzondere uitspraak wij horen het graag.

jurisprudentie omgevingsrecht,omgevingsrecht,overgangsrecht,vergunning

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en actualiteiten in het omgevingsrecht? Ruimtemeesters houdt wekelijks de laatste jurisprudentie bij. Volg ons op LinkedIn of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief om niets te missen!
Hulp of advies nodig? Onze experts zijn er om te helpen! Neem contact met ons op. 

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Bekijk de openstaande juridische vacatures:

Ondernemende Jurist
Senior Jurist Omgevingsrecht
Medior Jurist Omgevingsrecht
Medior Jurist Handhaving
Junior Jurist
Juridisch Adviseur Omgevingsrecht

Gepubliceerd op jul 28, 2023 en geschreven door:
Maurice Cornielje

Maurice Cornielje

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving