Participatie in ruimtelijke ontwikkeling

Als de tekenjuf vroeger tegen mij zei: “hier heb je een leeg vel, teken maar waar je zin in hebt.” klapte ik dicht. Waar te beginnen? Welke kleuren? Wat voor een onderwerp? Maar zei ze “Teken je lievelingsdier” dan ging ik meteen aan de slag. Ik wist precies wat ik wilde tekenen en was de rest van de les druk bezig.

Eenzelfde principe geldt ook voor participatie. Te vaak gebeurt het dat gemeenten partijen breed uitnodigen met de vraag: “denk mee aan de herinrichting van gebied x! “Werk mee aan de centrumvisie voor gemeente Y” Stakeholders krijgen nauwelijks kaders mee maar mogen meedenken over grote thema’s zonder oog voor praktische of financiële beperkingen. “Waar droom jij van?”

Het risico hierbij is dat het een voor alle partijen in frustrerend proces wordt. De antwoorden zijn te vaag, de motivatie om mee te denken laag en stakeholders krijgen het gevoel niet serieus genomen te worden. Met als resultaat dat het vertrouwen tussen deze partijen (nog) verder wegzakt.

Omgevingswet

Met de komst van de nieuwe omgevingswet waarin participatie een grote rol gaat spelen is het belangrijk voor gemeenten om na te gaan hoe ze die participatie met bewoners, ondernemers en marktpartijen gaat inrichten.

Allereerst is het van belang om duidelijk te hebben op welke onderwerpen participatie mogelijk is en welke vragen je beantwoord wil hebben. Vervolgens komt de vraag hoe je de participatie praktisch inricht. Zeker bij brede visies is het van belang om de participatie op te knippen, bijvoorbeeld in deelgebieden of thema’s. Zo vergroot je de kans dat je de juiste stakeholders aan tafel hebt die ook nog eens gemotiveerd zijn om mee te denken.

Zorg ook dat je duidelijk voor ogen hebt hoe de antwoorden gebruikt gaan worden in het vervolgtraject. Hoe worden de stakeholders die kostbare tijd en kennis hebben geïnvesteerd op de hoogte gehouden? Kunnen ze bijvoorbeeld op latere momenten weer meedenken om de visie een stap verder te helpen? Is het transparant hoe de input in de visie verwerkt is? En zo niet, waarom dan niet? Dit zijn zaken waardoor stakeholders zich serieus genomen voelen. Zie ze als die drukbezette collega’s waarvan je altijd goed moet weten wat je van ze wil hebben om een antwoord van ze krijgen en aan wie je ook het resultaat altijd even terugkoppelt.

Stakeholders

Zorg daarnaast dat je transparant bent over de input van de verschillende soorten stakeholders  (bewoners, marktpartijen, ondernemers, initiatieven, etc). Wie kan wanneer wat inbrengen en welke gewicht heeft die inbreng. Is het mogelijk om bijeenkomsten te organiseren waarbij verschillende soorten stakeholders tegelijkertijd aanwezig zijn? Zo kunnen de partijen ook elkaars ideeën uit de eerste hand horen en dat geeft vertrouwen en nieuwe inspiratie.

Kortom, de nieuwe omgevingswet geeft mij genoeg aanknopingspunten om mij net zoals mijn vroegere tekenjuf aan het werk te zetten om mooie processen vorm te geven. En met het aanbieden van dezelfde soort aanknopingspunten bij stakeholders zal ook daar het enthousiasme snel loskomen.

 

Gepubliceerd op apr 28, 2016 en geschreven door:
Koen van Polanen

Koen van Polanen

Directeur / Juridisch Adviseur

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving