blog
Duurzaamheidsscan: Ruimtemeesters helpt gemeenten vooruit
Ruimtemeesters helpt met duurzaamheidsscan gemeenten op weg naar een duurzame leefomgeving
In het Klimaatakkoord zijn heldere doelen en maatregelen voor klimaatadaptatie en energietransitie vastgelegd die om uitvoering vragen van gemeente. Velen. Vele hebben al grote ambities geformuleerd voor duurzaamheid - denk aan het aantal woningen dat in 2030 aardgasvrij moet zijn of het gebruik van duurzame energiebronnen.
Maar hoe kunnen inwoners, het college of de raad weten of die duurzame doelen worden behaald? En sluit het gemeentelijk beleid wel aan bij de landelijke ambities?
Met de duurzaamheidsscan geeft Ruimtemeesters helder inzicht in de stand van zaken.
Duurzaamheid als kern van de Omgevingswet
De Omgevingswet zet in op duurzame ontwikkeling, verbetering van de leefomgeving en milieubescherming. De wet kent een aantal instrumenten die een beleidscyclus volgen, conform Omgevingswet.
Veel gemeenten hebben ambitieuze plannen opgesteld, zoals Transitievisies Warmte en strategieën voor duurzame energieopwekking. Deze plannen betreffen vaak de middellange en lange termijn, wat het belang van terugkoppeling binnen de beleidscyclus benadrukt. Monitoring en evaluatie zorgen ervoor dat de voortgang scherp in beeld komt, beleid op koers blijft en de inzet waar nodig wordt bijgestuurd.
Hoe werkt de Ruimtemeesters duurzaamheidsscan?
Ruimtemeesters heeft een tool ontwikkeld die de voortgang van duurzaamheidsdoelen meet en beoordeelt of er aanpassingen nodig zijn. Deze aanpak bestaat uit verschillende fasen:
Intakegesprek met de gemeente
Samen bepalen we de focus van de duurzaamheidsscan, die beschikbaar is voor vijf thema’s: klimaatadaptatie, energietransitie, duurzame mobiliteit, circulaire economie en natuur & biodiversiteit. We brengen het gemeentelijk, regionaal en nationaal beleid in kaart, waarbij we gebruikmaken van openbare en/of door de gemeente aangeleverde informatie.
Stap 1: Inventarisatie en Analyse
Hierin analyseren we het bestaande beleid en de actuele stand van zaken binnen het gekozen thema. Op basis van onze bevindingen leveren we een overzichtelijke samenvatting van de doelstellingen en een achtergrondrapport met alle details.
Stap 2: Advies
We beoordelen of het beleid op koers ligt en doen aanbevelingen voor mogelijke aanpassingen of aanvullende maatregelen om de gestelde doelen te behalen.
Stap 3: Uitvoering
Ruimtemeesters kan de gemeente ondersteunen bij de implementatie van de aanbevelingen, of dit nu gaat om bijstellen van bestaand beleid, opstellen van nieuw beleid of het uitvoeren van maatregelen.
Case: Gemeente Laarbeek
Recent hebben wij een duurzaamheidsscan uitgevoerd voor de gemeente Laarbeek, gericht op de energietransitie. We onderzochten de voortgang binnen elektriciteit, industrie, de gebouwde omgeving, en landbouw & landgebruik. Een medewerker van de gemeente Laarbeek vertelt:
“Deze tool is ontzettend handig voor het geven van inzicht in hoeverre de gemeente op weg is om de gestelde (duurzaamheid)doelen te behalen.”
Bovendien bleek de scan een handig communicatiemiddel richting inwoners, college en raad.
Inzicht in duurzame voortgang: monitoren, evalueren en bijsturen voor toekomstbestendig beleid
Monitoring en evaluatie zijn essentieel voor veel duurzame ambities die voor de lange termijn zijn geformuleerd. Ruimtemeesters maakt dit eenvoudig en inzichtelijk voor gemeenten. Van energietransitie tot klimaatadaptatie en duurzame mobiliteit, wij brengen de voortgang in beeld en geven advies waar nodig. Zo helpen we om inwoners en de raad goed op de hoogte te houden van de koers en het beleid.
Werk met ons.
Ontdek wat Ruimtemeesters voor jouw organiatie kan betekenen.
Rien Raijmakers
Commercieel directeur
Werk bij ons.
Ontwikkel jouw Meesterschap bij Ruimtemeesters.