ZZP of Detachering; vrijheid of zekerheid

Kies je voor ZZP of detachering? Wellicht een lastige overweging. Beide hebben ze hun eigen voor- en nadelen. Wij werpen ons licht op deze twee arbeidsvormen om jou meer inzichten te geven bij het maken van de juiste keuze.

Kijkend naar de overeenkomsten dan zien we dat de afwisseling in het werk bij beide arbeidsvormen een grote rol speelt. Dit houdt in dat zowel detacheerders als ZZP’ers van project naar project werken wat zorgt voor de nodige afwisseling en uitdaging. De uitdaging ontstaat vanuit het onbekende en de dynamiek binnen telkens een nieuwe opdracht. Doordat de contracten eindig zijn, geeft dit de mogelijkheid om te investeren in andere disciplines die verwant zijn aan je huidige functie.

Naast dat je de mogelijkheid hebt andere functies te verkennen, kan je ook de uitdaging halen uit de verschillende dynamieken van verschillende organisaties. Door middel van consultancy of het ZZP-schap kan je makkelijker wisselen tussen grote, middelgrote en kleine organisaties. En kom je in aanraking met verschillende bedrijfsculturen, werkwijzen en processen.

Het grote verschil tussen ZZP en detachering zien we terug in vrijheid aan de ene kant en zekerheid aan de andere kant. Als ZZP’er geniet je enorm veel vrijheid op verschillende aspecten. Zo heb je als ZZP’er de vrijheid om je eigen tarief te bepalen en dus jezelf te verzekeren van het gewenste inkomen. Andere voordelen zijn dat je als ZZP’er ook de vrijheid hebt om zelf een keuze te maken in de opdrachten die je wel of niet accepteert. Je bent in de positie zelf te bepalen met welke opdrachtgever je zaken wil doen. Die vrijheid is beperkter binnen de detachering. Nadelen van detachering zijn dat er bijvoorbeeld een reële kans is op langere reistijden en wanneer leegloop dreigt, is de kans op een minder uitdagende opdracht groter.

De vrijheid als ZZP’er gaat in dit geval niet samen met de zekerheid die de detachering te bieden heeft. Als detacheerder sta je onder contract bij jouw detacheringsorganisatie en niet bij de opdrachtgever waar je tijdelijk een klus uitvoert. Doordat je bij detachering een arbeidsovereenkomst sluit met een detacheringsorganisatie, bouw je zekerheid in voor zowel de korte als lange termijn. Op korte termijn betekent dit dat je verzekerd bent van een stabiel inkomen. Het feit of je op opdracht zit of niet beïnvloedt in dit geval niet jouw salaris. In geval van ziekte is jouw vangnet gegarandeerd dankzij het contract dat is afgesloten. De stabiliteit en zekerheid voor de toekomst gaat bij een ZZP’er verloren aan de vrijheid die deze ervoor terugkrijgt. Als ZZP’er is het nadelig dat je zelf verantwoordelijk bent voor het opbouwen van een pensioen en bij het afronden van projecten ben je zelf verantwoordelijk voor het vervolg. Tevens ervaar je als detacheerder minder administratieve lasten. Deze lasten worden, samen met de acquisitie, voor een groot deel door jouw werkgever gedragen. Tenslotte heb je bij je detacheerder jouw vaste collega’s waar je op terug kan vallen.

Een afweging dus tussen vrijheid aan de ene kant en zekerheid aan de andere kant. In onderstaand overzicht is inzichtelijk gemaakt wat naar onzes inziens de grootste voor- en nadelen zijn van detachering en ZZP.

Twijfel je en wil je met iemand sparren? Wij komen graag met je in contact, we verwelkomen namelijk graag zowel detacheringskrachten als ZZP’ers. Als je niet meer twijfelt na het lezen van deze blog, nodigen we je graag uit om te solliciteren op één van onze vacatures!

Detachering

+ Afwisseling in opdrachtgevers en werkzaamheden;
+ Opbouw van groot netwerk;
+ Zekerheid richting de toekomst;
+ Vangnet bij ziekte;
+ Stabiel inkomen.

– Geen duurzame relatie met collega’s op opdracht;
– Wisselende reistijden;
– Dubbele administratie van o.a. ziekte en vakantiedagen.

 

ZZP

+ Afwisseling in opdrachtgevers en werkzaamheden
+ Opbouw groot netwerk;
+ Vrijheid om je eigen (werk)tijd in te delen;
+ Vrijheid bij het bepalen van je tarief;
+ Vrijheid in het kiezen van je opdrachten;

– Onzekerheid richting de toekomst;
– Eenzaamheid;
– Geen pensioenopbouw;
– Verantwoordelijk voor alle (financiële) administratie.

 

 

Gepubliceerd op jun 2, 2021 en geschreven door:
Sam van Eijk

Sam van Eijk

Accountmanager

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving