Ben jij klaar om de detachering in te gaan?

Ik ben Jan-David den Hartogh, 24 jaar en woon in Utrecht. In de zomer van 2021 heb ik de Master Planologie aan de Universiteit Utrecht afgerond. Toen was het tijd om te beginnen met mijn eerste baan. Echter, wist ik nog niet wat voor werk mij aansprak en waar ik echt vrolijk van zou worden. Via een studievriend kwam ik in aanraking met detacherings- en adviesbureau Ruimtemeesters. Terwijl ik nog met de studie bezig was en stage liep bij gemeente De Bilt als stagiair duurzaamheid, had ik een aantal gesprekken met Ruimtemeesters en bleek dat het goed klikte. Dus toen ik in september bij Ruimtemeesters aanklopte met de wens om te gaan werken, kon ik diezelfde maand nog aan de slag!

Detacheren is flexibel zijn

Wanneer je klaar bent met studeren, gaan er ontzettend veel deuren voor je open. Zo kan je binnen de overheid bijvoorbeeld als vergunningverlener, projectleider Omgevingswet of  binnen één van de beleidsvelden, bijvoorbeeld duurzaamheid of energietransitie aan het werk. Stuk voor stuk interessante uitdagingen, onderwerpen, thema’s en paden die mij aanspreken. Wat kies je dan? Leg je jezelf meteen vast op een bepaald onderwerp om er vervolgens achter te komen dat een ander pad wellicht beter zou passen? Dit is een situatie waar detachering een uitkomst kan bieden. In plaats van dat je aan de voorkant een beslissing moet maken en kiest voor één specifieke functie, ben je ontzettend flexibel. Blijkt na een half jaar dat een opdracht toch niet iets voor jou is, dan ga je door met een andere opdracht. Op deze manier kun je op zoek naar jouw droombaan door in verschillende keukens te kijken. Detacheren zorgt ervoor dat je flexibel bent en de tijd kan nemen om jouw favoriete tak van sport te vinden!

Collega’s waar je wat aan hebt

Op mijn eerste opdracht bij de VNG, waar ik mij bezighield met de Omgevingswet, waren nog 3 andere collega Ruimtemeesters werkzaam. Zij hielpen mij met inwerken bij zowel Ruimtemeesters als bij de VNG. Na een half jaar wilde ik meer planologisch inhoudelijk werkervaring bij een gemeente op gaan doen. Samen met mijn manager hebben we een passend project gevonden. Er stond hier een volgende collega klaar om mij daar op te vangen. Ik had na mijn studie nog niet zo veel planologische praktijkkennis en het sprak mij dan ook zeer aan om eens in dit gebied aan de slag te gaan. Doordat er al een andere collega van Ruimtemeesters bij deze organisatie werkte, was het voor mij makkelijker om hier aan de slag te gaan. Deze collega, die ik al kende, kon mij daar op locatie dan ook goed inwerken. Daarnaast laat je je collega’s van Ruimtemeesters ook niet achter als je naar je volgende klus gaat. Zo staan zij altijd voor je klaar als je een moeilijke vraag hebt, zie je ze bij de maandelijkse kennissessie of zie je ze gezellig bij de volgende borrel!

Is detachering iets voor jou?

Hoe weet je of detachering via Ruimtemeesters iets voor jou is? Detachering heeft meerdere voordelen, maar detachering is écht iets voor jou als:

  • je nog niet precies weet wat voor werk je in het fysieke domein wilt gaan doen;
  • je flexibel bent en verschillende werkomgevingen je aanspreken;
  • je wilt kijken hoe verschillende organisaties opgaven aanpakken;
  • je het fijn vindt om een netwerk van collega’s te hebben die voor je klaar staan!

Als een van de bovenstaande redenen je aanspreekt, schroom dan niet en solliciteer vandaag nog bij Ruimtemeesters. Zo krijg je zelf de kans om uit te vinden wat de voordelen van detachering voor jou zijn!

Gepubliceerd op mei 2, 2022 en geschreven door:
Jan-David den Hartogh

Jan-David den Hartogh

Junior Consultant Ruimtelijke Ordening

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving