Hoe is het om stage te lopen bij Ruimtemeesters? Anouk vertelt het!

Ik ben Anouk Peters, 24 jaar oud en ik ben op dit moment bezig met de master Spatial Planning aan de Universiteit Utrecht. Hiervoor heb ik mijn bachelor Sociale Geografie en Planologie afgerond. Momenteel zit ik dus in mijn laatste jaar van mijn studie en loop ik stage bij Ruimtemeesters, waar ik aan mijn scriptie werk en een dag in de week advieswerkzaamheden verricht.

 

Hoe ben je bij Ruimtemeesters terecht gekomen voor een stage?

Tijdens mijn studie had ik de keuze om naast het schrijven van mijn scriptie ook stage te lopen. Ik had nog geen praktijkervaring opgedaan en koos er daarom voor deze kans aan te grijpen. Ik wist namelijk nog niet zo goed wat ik precies wilde gaan doen als ik ben afgestudeerd. Ik heb toen bij meerdere adviesbureaus gesolliciteerd, omdat je bij een adviesbureau vaak verschillende projecten doet die minder lang duren. Dat sprak mij erg aan. Toen ik zag dat je bij Ruimtemeesters ook stage kan lopen, heb ik gesolliciteerd. Ik wilde eerst bij een ander adviesbureau gaan afstuderen, maar het leuke gesprek met Ruimtemeesters heeft voor mij de doorslag gegeven. Er was namelijk een duidelijke wederzijdse interesse.

 

Wat doe je tijdens je stage bij Ruimtemeesters?

 

Ik werk één dag in de week mee aan opdrachten voor kleinere, particuliere organisaties. Zo heb ik een bestemmingsplan gemaakt voor een garage die een woning wordt. Ik heb daardoor bijvoorbeeld geleerd hoe het proces van het wijzigen van een bestemmingsplan in zijn werk gaat, iets wat ik tijdens mijn studie niet geleerd heb. Binnenkort begin ik bij een gemeente om daar mee te werken aan het participatiebeleid. Ik krijg snel meer verantwoordelijkheden, waardoor ik erg veel leer.

Daarnaast schrijf ik mijn afstudeerscriptie, meestal drie dagen per week. Ik schrijf over de toepasbaarheid van de Regionale Energie Strategie op kleine gemeenten met veel landelijk gebied. Bij die gemeenten zijn er vaak problemen op het gebied van capaciteit. Ik onderzoek hiervoor twee gemeenten in de regio Noordoost Brabant. Ik kwam er namelijk achter dat deze regio een regionale strategie hebben gemaakt, maar wel per gemeente een percentage geven van hoeveel ze moeten opwekken. Dit is in strijd met wat er in de Regionale Energie Strategie staat.

Tijdens mijn gesprek met Ruimtemeesters had ik een aantal onderwerpen voorgesteld die ik interessant vond voor mijn afstudeerscriptie. Dit onderwerp werd gewaardeerd en er kwamen voor dit onderwerp ook aanvullende onderzoeksvragen vanuit Ruimtemeesters.

 

Hoe bevalt het stage lopen bij Ruimtemeesters?

Het bevalt me erg goed. Ik ben erg blij dat ik tot nu toe al zo veel heb geleerd. Ik vind het ook erg fijn om twee dagen in de week naar kantoor te gaan en dan ook goede begeleiding krijg. Daarnaast merk ik ook dat er doorgroeimogelijkheden voor me zijn bij Ruimtemeesters en dat geeft veel kansen.

Stage lopen bij Ruimtemeesters is dus een hele goede manier om voordat je bent afgestudeerd al iets te weten over de praktijk en wat je wel of niet leuk vindt. Dat is niet iets wat je op school leert. Het is een hele mooie aanvulling op je studie en je hebt daardoor een voorsprong op je studiegenoten. Je leert de praktijk goed kennen door naast je scriptie ook inhoudelijk werk te kunnen verrichten. Hierdoor zit je niet hele dagen alleen maar aan je scriptie te werken.

Inmiddels werkt Anouk fulltime bij Ruimtemeesters als Junior Adviseur Leefomgeving.

Ben je enthousiast geworden of heb je vragen? Neem dan contact met ons op of solliciteer direct! Wie weet loop jij na de zomer stage bij ons op het gebied van ruimtelijke ordening of het omgevingsrecht.

Gepubliceerd op mei 10, 2021 en geschreven door:
Anouk Peters

Anouk Peters

Junior Adviseur Leefomgeving

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving