Traineeship bij Ruimtemeesters: een waardevolle carrièrestap!

‘Dit is helemaal niet zo erg’, gevolgd door ‘Hier kan ik wel aan wennen’, waren de berichten die ik naar vrienden stuurde op mijn eerste werkdag bij Ruimtemeesters. In 2020 rondde ik mijn bacheloropleiding Sociale Geografie & Planologie aan de UvA af, en in 2022 de masteropleiding Spatial Planning aan de Radboud Universiteit. En toen was het dan toch zover: de grote-mensenwereld wachtte op mij.

Vakinhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling

Ik had er de eerste ochtend als Trainee Leefomgeving en RO zin in, maar liep de werkvloer toch ook op met wat zenuwen, vooroordelen over het werkleven en een beetje weemoed over het afscheid van het studentenleven. Het welkom was leuk en relaxt en dat hielp. Al na een paar uur pakte ik mijn telefoon om mijn vrienden te berichten dat het goed zat. Sterker nog, ik realiseerde mij al snel dat dit op zowel persoonlijk vlak als voor mijn carrière de perfecte stap was. De taken die ik bij Ruimtemeesters op mijn bord heb, zijn uitdagend en leerzaam. Ze zijn gericht op zowel mijn vakinhoudelijke ontwikkeling als op mijn ontwikkeling als adviseur.

Van eenvoudige tot complexere casussen

De eerste maand bij Ruimtemeesters handelde ik twintig principeverzoeken af voor de Servicedesk Leefomgeving – een dienst die Ruimtemeesters voor gemeentes uitvoert. Een principeverzoek is een conceptaanvraag waarin een aanvrager de gemeente informeert over een voorgenomen ruimtelijke ontwikkeling. Dit kan een kleiner project zijn, zoals het bouwen van een extra woning op een perceel, of een groter project, zoals de realisatie van een appartementencomplex.
Voor elk principeverzoek doe je een onderzoek waarin je onder andere het initiatief toetst aan het geldende bestemmingsplan, de gemeentelijke structuurvisie, de gemeentelijke woonvisie en bijvoorbeeld het provinciaal beleid. Daarbij heb je vaak ook contact met specialisten van de gemeente, afkomstig uit beleidsdomeinen als milieu, verkeer of stedenbouwkunde. Elke casus heeft andere kenmerken en het is belangrijk goed te onderbouwen waarom er al dan niet medewerking wordt verleend.

Samenwerking en kennisdeling

In eerste instantie was het uitdagend om hieraan te werken, vooral door mijn geringe ervaring in de praktijk. Mijn (meer) ervaren collega-Ruimtemeesters hebben mij vanaf het begin goed ondersteund. Zij vonden daarbij een perfect evenwicht tussen hulp en ondersteuning aan de ene kant, en uitdaging aan de andere kant. Bij Ruimtemeesters is de werksfeer informeel en de kennisdeling die plaatsvindt op de werkvloer kan een essentiële rol spelen in je ontwikkeling.

Al in deze eerste maand heb ik geleerd assertiever te zijn en kreeg ik meer zelfvertrouwen. Bovenal heb ik het besef gekregen dat ruimtelijke ordening mij goed ligt. Ik voel me in mijn team en het werk tegelijkertijd comfortabel en uitgedaagd. De beste combinatie voor groei. Mijn vooroordelen over het werkleven heb ik hier bij Ruimtemeesters in elk geval over boord kunnen gooien. De angst die ik had voor het afronden van mijn studietijd en de stap moeten maken naar werken, bleek onnodig. Ruimtemeesters denkt met je mee en biedt je de kans deze stap een vorm te geven die bij jou past.

Ben je ook net afgestudeerd? Of heb je weinig werkervaring? Lees meer over werken bij Ruimtemeesters (https://ruimtemeesters.nl/werken-bij/) en wie weet word je mijn nieuwe collega!

Gepubliceerd op sep 29, 2022 en geschreven door:
Sjoerd von der Linden

Sjoerd von der Linden

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving