Actualiteiten Omgevingsrecht – Week 10 | 2024 : Hoogte dwangsom huisvesting arbeidsmigranten

Hoogte dwangsom huisvesting arbeidsmigranten, ECLI:NL:RVS:2024:932

De gemeente Zaltbommel legt een last onder dwangsom op voor het huisvesten van arbeidsmigranten in een woning. In hoger beroep voert appellant een aantal gronden aan. Een van deze beroepsgronden betreft de hoogte van de verbeurde dwangsom (€ 30.000). Appellant stelt dat het college niet heeft gemotiveerd waarom is gekozen voor het maximumbedrag.

Het college stelt in verweer dat zij de hoogte van de dwangsom heeft bepaald aan de hand van het Beleidskader uitvoering VTH-taken Regio Rivierenland. Hierin is in bijlage 5 vermeld dat de hoogte van de dwangsom voor bedrijfsmatig strijdig gebruik een bedrag van € 15.000 tot € 30.000 ineens is. Verder is hierin opgenomen dat de bedragen als leidraad moeten worden gezien. De geschikte hoogte van de dwangsom moet aan de hand van het concrete geval worden bepaald.

De Afdeling stelt er in het beleidskader een bandbreedte is opgenomen. Dit betekent dat het college de gekozen hoogte van de dwangsom in het besluit moet motiveren. Het college heeft in het bestreden besluit de keuze voor de maximale dwangsom niet deugdelijk gemotiveerd. Uit de stukken blijkt dat de gekozen dwangsom (€ 30.000) overeenkomt met 22 keer de maandelijkse (bruto) huur. De Afdeling stelt daarom dat het voorstelbaar is dat ook van een lager bedrag voldoende prikkel was uitgegaan om een einde te maken aan de overtreding. Het hoger beroep is daarom gegrond. In de uitspraak stelt de Afdeling zelf voorziend de hoogte van de dwangsom vast op € 15.000.

jurisprudentie omgevingsrecht,omgevingsrecht,overgangsrecht,vergunning

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en actualiteiten in het omgevingsrecht? Ruimtemeesters houdt wekelijks de laatste jurisprudentie bij. Volg ons op LinkedIn of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief om niets te missen!
Hulp of advies nodig? Onze experts zijn er om te helpen! Neem contact met ons op. 

 Klaar voor een nieuwe uitdaging? Bekijk de openstaande juridische vacatures:

Ondernemende Jurist
Ervaren Jurist Omgevingsrecht
– Ervaren Jurist Handhaving
Junior Jurist
Juridisch Adviseur Omgevingsrecht

Gepubliceerd op mrt 14, 2024 en geschreven door:
Koen van Polanen

Koen van Polanen

Directeur / Juridisch Adviseur

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving