Actualiteiten omgevingsrecht – week 14

Jurisprudentie Handhaving & Veiligheid

Een deugdelijke en controleerbare vaststelling van feiten en omstandigheden (ECLI:NL:RVS:2020:942)

Volgens vaste jurisprudentie van de Afdeling (zie onder meer de uitspraak van 6 mei 2015, ECLI:NL:RVS:2015:1412) dient aan een invorderingsbesluit een deugdelijke en controleerbare vaststelling van relevante feiten en omstandigheden ten grondslag te liggen. Appellante stelt dat uit de rapportage summier is en onjuistheden bevat. Onder andere stelt appellante dat uit de rapportage niet kan worden opgemaakt dat er sprake is van een seksbedrijf. Daarbij stelt appellante dat zij de Nederlandse taal slechts beperkt machtig is en dat zij zonder tolk met de politie heeft gesproken. Zij stelt dat zij niet verklaard heeft dat zij een seksbedrijf heeft. De Afdeling oordeelt dat het niet aannemelijk is dat wat in de rapportage is opgenomen geen juist weergave is van wat heeft plaatsgevonden. Verder is ook niet aannemelijk dat appellante de betekenis en strekking van de tijdens het huisbezoek gestelde vragen niet heeft begrepen. Uit de rapportage blijkt niet dat appellante onvoldoende begrip van de Nederlandse taal had om de situatie te begrijpen.


Deskundigheid toezichthouder en gelijkwaardig alternatief (ECLI:NL:RVS:2020:955)

De gemeente Loon op Zand legt een camping een last onder dwangsom op ten einde de brandveiligheid op de camping te waarborgen. Om aan de last te voldoen spreekt de camping nadat de begunstiginstermijn reeds verlopen was een gelijkwaardige maatregel af met de brandweer. De camping stelt dat de toezichthouder niet deskundig was op het gebied van brandveiligheid. Hiertoe voert de camping aan dat de toezichthouder deze gelijkwaardige maatregel had moeten benoemen. De Afdeling volgt appellante in deze stelling niet en dit diskwalificeert de toezichthouder allerminst. Het is aan appellante om de overtreding te beëindigen en daarmee is het ook aan haar om aannemelijk te maken dat er sprake is van een gelijkwaardig alternatief.


Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en actualiteiten in het omgevingsrecht? Ruimtemeesters houdt wekelijks de laatste jurisprudentie bij. Volg onze LinkedIn bedrijfspagina of het nieuws op onze website.

Gepubliceerd op apr 2, 2020 en geschreven door:
Koen van Polanen

Koen van Polanen

Directeur / Juridisch Adviseur

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving