Actualiteiten Omgevingsrecht – Week 2 | 2022

Jurisprudentie Omgevingsrecht

 

Is de gemachtigde van Vereniging van Eigenaars ontvankelijk als daar geen besluit van de VvE onder ligt? (ECLI:NL:RVS:2022:071)

Over deze vraag boog de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State zich in een zaak waarbij zowel het college als de rechtbank had geoordeeld dat de gemachtigde, zonder rechtsgeldig besluit van die VvE, niet-ontvankelijk was. De Afdeling ziet aanleiding om in deze uitspraak te verduidelijken wat een mogelijk gebrek in de vertegenwoordigingsbevoegdheid betekent voor de ontvankelijkheid van het beroep. Het gaat in deze om Vereniging van Eigenaars als bedoeld in afdeling 2 (De vereniging van eigenaars), van titel 9 (Appartementsrechten) van Boek 5 van het Burgerlijk Wetboek. De Afdeling oordeelt dat de bestuursrechter in het kader van de beoordeling van de ontvankelijkheid van een beroep van een vereniging van eigenaars, wanneer een partij stelt dat aan het instellen van beroep geen rechtsgeldig intern besluit ten grondslag ligt, moet onderzoeken of dit ook daadwerkelijk het geval is. Maar wat nu als blijkt dat er inderdaad geen rechtsgeldig intern besluit van de Vereniging aan het instellen van het beroep ten grondslag ligt? De Afdeling stelt dat de Algemene wet bestuursrecht in een dergelijke situatie voorziet. Artikel 6:6 stelt namelijk dat de indiener van een bezwaar of beroep in de gelegenheid gesteld moet worden om het verzuim te herstellen binnen een hem daartoe gestelde termijn. In de uitspraak oordeelt de Afdeling dat nu zowel het college als de rechtbank geen mogelijkheid gegeven heeft om het gebrek te herstellen appellant niet op voorhand niet-ontvankelijk had mogen worden verklaard. 

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en actualiteiten in het omgevingsrecht? Ruimtemeesters houdt wekelijks de laatste jurisprudentie bij. Volg ons op LinkedIn of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief om niets te missen!
Hulp of advies nodig? Onze experts zijn er om te helpen! Neem contact met ons op. 

Bekijk ook onze juridische vacatures:

Ondernemende Jurist

Jurist Omgevingsrecht

Jurist Handhaving

Casemanager Wabo

Gepubliceerd op jan 17, 2022 en geschreven door:
Koen van Polanen

Koen van Polanen

Directeur / Juridisch Adviseur

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving