Actualiteiten Omgevingsrecht – Week 21 | 2023

Jurisprudentie Omgevingsrecht

Huisvesting arbeidsmigranten (ECLI:NL:RVS:2023:2002)
Het college van gemeente Eersel heeft een omgevingsvergunning verleend voor het bouwen van een recreatieruimte en het huisvesten van arbeidsmigranten in strijd met het bestemmingsplan. Omwonenden zijn het niet eens met de verlening van de omgevingsvergunning omdat er gevreesd wordt voor een verkeersonveilige situatie.

De rechtbank stelt zowel in haar tussenuitspraak als haar einduitspraak dat het college onvoldoende inzichtelijk heeft gemaakt wat de verwachte verkeerstoename gaat zijn. De rechtbank heeft echter de rechtsgevolgen in stand gelaten. Hieraan legt de rechtbank ten grondslag dat het college weliswaar de verwachte verkeerstoename onvoldoende inzichtelijk heeft gemaakt, maar dat niet aannemelijk is dat de verkeerssituatie door dit plan leidt tot een verkeersonveilige situatie.

De rechtbank stelt daarnaast dat een aantal eisers niet-ontvankelijk kan worden verklaard omdat zij geen belanghebbenden zijn. In hoger beroep voeren appellanten aan dat zij het hier niet mee eens zijn gezien het feit dat er in de tussentijd meer bedrijvigheid is gekomen waardoor er al meer verkeersbewegingen zijn ontstaan. De Afdeling stelt dat de rechtsgevolgen in stand mochten worden gelaten. De verkeersintensiteit is weliswaar toegenomen, maar de rechtbank mocht concluderen dat het niet aannemelijk is dat dit leidt tot een verkeersonveilige situatie.

Daarnaast is de Afdeling het eens met het besluit van de rechtbank om het beroep van de appellanten niet-ontvankelijk te verklaren. De percelen zijn minimaal 260 meter verwijderd van de recreatieruimte. De bomen die ertussen staan, zorgen ervoor dat hun zicht aan de recreatieruimte deels wordt onttrokken. De rechtbank heeft dus terecht gesteld dat de appellanten geen belanghebbenden zijn.

 

jurisprudentie omgevingsrecht,omgevingsrecht,overgangsrecht,vergunning

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en actualiteiten in het omgevingsrecht? Ruimtemeesters houdt wekelijks de laatste jurisprudentie bij. Volg ons op LinkedIn of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief om niets te missen!
Hulp of advies nodig? Onze experts zijn er om te helpen! Neem contact met ons op. 

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Bekijk de openstaande juridische vacatures:

Ondernemende Jurist
Senior Jurist Omgevingsrecht
Medior Jurist Omgevingsrecht
Medior Jurist Handhaving
Junior Jurist
Juridisch Adviseur Omgevingsrecht

Gepubliceerd op jun 9, 2023 en geschreven door:
Ruimtemeesters Marketing

Ruimtemeesters Marketing

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving