Actualiteiten Omgevingsrecht – Week 25 | 2023

Jurisprudentie Omgevingsrecht

Aangehouden aanvraag bij voorbereidingsbesluit (ECLI:NL:RVS:2023:2399)
Het college van gemeente Enschede heeft een aanvraag voor een omgevingsvergunning aangehouden alvorens deze te weigeren. De omgevingsvergunning was aangevraagd om een bedrijfspand te verbouwen naar 6 woningen. Het voorbereidingsbesluit “kwalitatief sturen op appartementen” (hierna: het voorbereidingsbesluit) was in werking getreden voordat de aanvraag binnen was gekomen. Hierdoor heeft het college medegedeeld dat de beslissing op de aanvraag moest worden aangehouden. Nadat het bestemmingsplan “Kwalitatief sturen op appartementen” in werking was getreden, was de aanvraag in strijd hiermee. Hoewel binnenplans afwijken mogelijk was, was het college niet bereid om hier gebruik van te maken gezien het feit dat het bouwplan niet voldoet aan de afwijkingscriteria van het nieuwe bestemmingsplan.

Appellant is het niet eens met het college en geeft aan dat een voorbereidingsbesluit ervoor zorgt dat het aanhouden van een aanvraag geen verplichting is, maar een bevoegdheid. Het college had daarom de aanvraag kunnen vergunnen. De rechtbank stelt echter dat het college juist heeft gehandeld en de aanvraag heeft moeten aanhouden. Appellant geeft aan dat hij al in vooroverleg was met de gemeente over het bouwplan en deze naar aanleiding hiervan heeft aangepast voordat het voorbereidingsbesluit werd genomen. Deze omstandigheden hebben als gevolg dat het nemen van het voorbereidingsbesluit onrechtmatig is en dat het college daardoor van het bestemmingsplan had kunnen afwijken, meent de appellant. De rechtbank stelt echter dat er niet onrechtmatig is gehandeld jegens appellant door het college. Daarnaast staat het college in haar recht om niet gebruik te maken van haar afwijkingsbevoegdheid.

De Afdeling stelt dat er in hoger beroep dezelfde punten zijn aangevoerd dan die appellant in beroep bij de rechtbank ook heeft aangevoerd. Appellant heeft geen redenen gegeven waarom de uitspraak van de rechtbank onjuist of onvolledig zou zijn. De Afdeling is het met de overwegingen van de rechtbank eens en stelt dat het begrijpelijk is dat appellant door het voorbereidingsbesluit overvallen is en daardoor heeft gedacht dat er onrechtmatig zou zijn gehandeld. De Afdeling stelt dat dit niet het geval is en dat het college juist heeft gehandeld.

jurisprudentie omgevingsrecht,omgevingsrecht,overgangsrecht,vergunning

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en actualiteiten in het omgevingsrecht? Ruimtemeesters houdt wekelijks de laatste jurisprudentie bij. Volg ons op LinkedIn of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief om niets te missen!
Hulp of advies nodig? Onze experts zijn er om te helpen! Neem contact met ons op. 

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Bekijk de openstaande juridische vacatures:

Ondernemende Jurist
Senior Jurist Omgevingsrecht
Medior Jurist Omgevingsrecht
Medior Jurist Handhaving
Junior Jurist
Juridisch Adviseur Omgevingsrecht

Gepubliceerd op jul 3, 2023 en geschreven door:
Koen van Polanen

Koen van Polanen

Directeur / Juridisch Adviseur

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving