Actualiteiten Omgevingsrecht – Week 37 | 2021

Jurisprudentie Omgevingsrecht

 

Constateringsrapport bevat onvoldoende concrete informatie – ECLI:NL:RVS:2021:2083

Het college van B&W van de gemeente Aalsmeer heeft een last onder dwangsom opgelegd aan de wederpartij voor het gebruiken van een woning als logiesvoorziening zonder de daarvoor benodigde omgevingsvergunning. In het constateringsrapport is door het college van B&W opgenomen dat er vijf personen aanwezig waren, waarvan er drie niet ingeschreven stonden op het adres. Daarnaast stond in het rapport dat er drie tweepersoonsbedden en drie eenpersoonsbedden waren aangetroffen in de woning. De Afdeling heeft geoordeeld dat het constateringsrapport onvoldoende concrete informatie bevat om op grond daarvan te kunnen concluderen dat de woning in strijd met het bestemmingsplan werd bewoond. Uit het rapport is af te leiden dat er bewoning in het pand plaatsvond, maar hieruit volgt niet door hoeveel personen het werd bewoond en wat de relatie was tussen deze personen. Daarnaast is met enkel het vaststellen van de hoeveelheid aanwezige slaapplaatsen in de woning, niet vastgesteld dat er sprake was van een overtreding. Ook de omstandigheid dat er zeven personen stonden ingeschreven op het adres, maakt dit niet anders. Het is namelijk niet uitgesloten dat de personen die op het adres stonden ingeschreven niet ter plaatse woonden.

 

Aanbieden van zitgedeelte is geen ondergeschikte detailhandel – ECLI:NL:RVS:2021:2080

Het college van B&W van gemeente Bergeijk heeft een last onder dwangsom opgelegd aan appellanten voor het gebruiken van hun serviceshop in strijd met het bestemmingsplan. In de serviceshop is volgens het bestemmingsplan ondergeschikte detailhandel toegestaan. In het pand is een zitgedeelte om gekochte etens- en drinkwaren te nuttigen. De Afdeling oordeelt dat ondergeschikte detailhandel niet betekent dat het gekochte ter plaatse ook kan worden genuttigd. Het aanbieden van een zitgedeelte is daarmee in strijd met het bestemmingsplan. Appellanten motiveren dat het zitgedeelte niet aangemerkt kan worden als horeca, waardoor het wel aan te merken is als ondergeschikte detailhandel. De Afdeling oordeelt dat dit onjuist is.

 

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en actualiteiten in het omgevingsrecht? Ruimtemeesters houdt wekelijks de laatste jurisprudentie bij. Volg ons op LinkedIn of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief om niets te missen!
Hulp of advies nodig? Onze experts zijn er om te helpen! Neem contact met ons op. 

Gepubliceerd op sep 20, 2021 en geschreven door:
Ruimtemeesters

Ruimtemeesters

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving