Actualiteiten Omgevingsrecht – Week 39 | 2022

Jurisprudentie Omgevingsrecht

Besluiten op basis van bouwtekeningen (ECLI:NL:RVS:2022:2813)

De bewoner van een pand heeft bij een verbouwing het gemeenschappelijke schoorsteenkanaal in de woning verwijderd. Het college van de gemeente Den Haag stelt dat hiervoor een omgevingsvergunning vereist is, omdat het schoorsteenkanaal onderdeel uitmaakt van de draagconstructie van het pand. Nu de bewoner geen omgevingsvergunning heeft aangevraagd, treedt het college handhavend op.

Op verzoek van de rechtbank heeft een deskundige de situatie beoordeeld. Er is gebleken dat door het weghalen van het schoorsteenkanaal de stabiliteit verstoord is en dat dit de draagconstructie van het pand gedeeltelijk beïnvloedt. Daarnaast is er geen alternatieve dragende voorziening aanwezig. Om deze reden oordeelt ook de rechtbank dat een omgevingsvergunning aangevraagd had moeten worden, omdat het veranderen van een draagconstructie niet vergunningvrij mogelijk kan worden gemaakt, ingevolge artikel 3 sub 8, onder a Bijlage II Bor.

Volgens de bewoner is niet bewezen dat de draagconstructie is veranderd omdat het college zich enkel heeft gebaseerd op bouwtekeningen. Het college had zelf moeten zorgen voor een onderzoek door een deskundige. Verder blijkt uit het deskundigenverslag van de rechtbank ook niet dat het schoorsteenkanaal onderdeel uitmaakt van de draagconstructie. Deze beoordeling is gebaseerd op verwachtingen en niet op een feitelijke vaststelling. Het is onvoldoende om dit vast te stellen op basis van bouwtekeningen.

De Afdeling stelt dat het college zich mocht baseren op de bouwtekening bij het nemen van het handhavingsbesluit. Ook in een eerdere uitspraak van de Afdeling hadden partijen verwezen naar bouwtekening met bijbehorende toelichting en dit was voldoende om aan te nemen dat de draagconstructie was veranderd (ECLI:NL:RVS:2018:2005). Bovendien heeft het college op basis hiervan voldoende aannemelijk gemaakt dat verwijdering van het schoorsteenkanaal de draagconstructie heeft veranderd. Dit is tevens bevestigd door het verslag van de deskundige. Het feit dat de rechtbank de deskundige heeft ingeschakeld doet hier niets aan af.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en actualiteiten in het omgevingsrecht? Ruimtemeesters houdt wekelijks de laatste jurisprudentie bij. Volg ons op LinkedIn of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief om niets te missen!
Hulp of advies nodig? Onze experts zijn er om te helpen! Neem contact met ons op. 

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Bekijk de openstaande juridische vacatures:

Ondernemende Jurist
Senior Jurist Omgevingsrecht
Medior Jurist Omgevingsrecht
Medior Jurist Handhaving
Junior Jurist
Juridisch Adviseur Omgevingsrecht

Gepubliceerd op okt 4, 2022 en geschreven door:
Koen van Polanen

Koen van Polanen

Directeur / Juridisch Adviseur

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving