Actualiteiten Omgevingsrecht – Week 42 | 2023

Recreatiewoning als permanent verblijf (ECLI:NL:RVS:2023:3840)

Bij besluit van 20 mei 2020 heeft het college van burgemeester en wethouders van Tilburg [appellant] onder oplegging van een dwangsom gelast om het gebruik van zijn recreatiewoning als nachtverblijf/permanente woning te staken en gestaakt te houden. Bij uitspraak van 8 november 2021 heeft de rechtbank het door appellant daartegen ingestelde beroep gedeeltelijk gegrond verklaard, en het besluit van het college voor zover het betrekking had op bewoning vernietigd. De dwangsom werd herroepen, maar alleen met betrekking tot bewoning.

In het door hem ingestelde hoger beroep betoogt appellant dat het college onvoldoende controles had uitgevoerd om vast te stellen dat de recreatiewoning permanent werd bewoond. Hij had sinds de uitbraak van de coronapandemie in de recreatiewoning verbleven, op medisch advies van zijn huisarts. De Afdeling oordeelt echter dat het college aannemelijk mocht achten dat appellant permanent in de recreatiewoning verbleef tijdens de coronamaatregelen. Het gebruiksovergangsrecht van het bestemmingsplan bood bescherming voor recreatief nachtverblijf tijdens weekenden en vakanties. Door het gewijzigde gebruik naar permanente bewoning, kwam deze bescherming echter te vervallen omdat het permanent gebruik aanzienlijk verschilt in aard en omvang vergeleken met recreatief nachtverblijf. Derhalve was het college bevoegd om de last met betrekking tot het nachtverblijf op te leggen.

Appellant betoogt verder dat er sprake was van bijzondere omstandigheden waardoor de opgelegde last onevenredig is. Hij stelt dat het ging om een overtreding van geringe ernst en dat de gevolgen van de last voor hem groot waren, met name gezien zijn medische situatie en de coronamaatregelen. De Afdeling oordeelt echter dat de medische verklaring van zijn huisarts onvoldoende aantoont dat hij geen andere optie had dan permanent in de recreatiewoning te verblijven. Er zijn geen bijzondere omstandigheden die handhaving onredelijk zouden maken.

De Afdeling verklaart het hoger beroep van appellant ongegrond, en bevestigt de uitspraak van de rechtbank.

jurisprudentie omgevingsrecht,omgevingsrecht,overgangsrecht,vergunning

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en actualiteiten in het omgevingsrecht? Ruimtemeesters houdt wekelijks de laatste jurisprudentie bij. Volg ons op LinkedIn of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief om niets te missen!
Hulp of advies nodig? Onze experts zijn er om te helpen! Neem contact met ons op. 

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Bekijk de openstaande juridische vacatures:

Ondernemende Jurist
Ervaren Jurist Omgevingsrecht
– Ervaren Jurist Handhaving
Junior Jurist
Juridisch Adviseur Omgevingsrecht

Gepubliceerd op nov 13, 2023 en geschreven door:
Koen van Polanen

Koen van Polanen

Directeur / Juridisch Adviseur

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving