Actualiteiten Omgevingsrecht – Week 51 | 2022

Jurisprudentie Omgevingsrecht

Strijd met het rechtszekerheidsbeginsel (ECLI:NL:RVS:2022:3880)

De eigenaar van een strandpaviljoen heeft op het bijbehorende terras een zonnescherm aangebracht. Het college treedt hiertegen handhavend op. Volgens het college gaat het om een lamellen dakconstructie die als (terras)overkapping dient, waarvoor een omgevingsvergunning is vereist op basis van artikel 2.1 lid 1 onder a en c van de Wabo. De constructie bestaat uit zes aan elkaar geschakelde stalen elementen, die aan bestaande houten balken zijn verbonden. Daarnaast zijn bestaande windschermen verhoogd, zodat ze direct aansluiten aan de constructie.

In beroep heeft de rechtbank overwogen dat er een bevoegdheid bestond voor het college om handhavend op te treden, maar aangezien de opgelegde last zó onduidelijk is, komt deze in strijd met het rechtszekerheidsbeginsel. Bovendien is uit telefonisch contact met de wethouder van de gemeente gebleken dat enkel de lamellen uit de terrasoverkapping verwijderd hoefde te worden. Ter zitting stelt het college echter dat de opgelegde last ziet op het verwijderen van de gehele terrasoverkapping. Volgens het college moet de geplaatste constructie als één geheel worden gezien. Dit betekent dat het voor de eigenaar duidelijk moet zijn geweest hoe aan de last voldaan kon worden.

In een eerdere uitspraak heeft de Afdeling overwogen dat “het rechtszekerheidsbeginsel vereist dat een last zodanig duidelijk en concreet geformuleerd wordt, dat degene tot wie de last is gericht niet in het duister hoeft te tasten over wat gedaan of nagelaten moet worden om de overtreding te beëindigen” (ECLI:NL:RVS:2021:1218). Volgens de Afdeling was hiervan in dit geval geen sprake. Het betreft namelijk een constructie die in zijn geheel in één keer is gebouwd en waarvan alle onderdelen functioneel en bouwkundig onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. De lamellen kunnen niet zonder de overige delen van de constructie functioneren als zonwering. De last, inhoudende het weghalen van de terrasoverkapping, kan dan ook niet anders worden uitgelegd. Het feit dat de stalen elementen kunnen worden gebruikt om een stoffen doek aan te hangen die als zonwering kan dienen, doet hier niets aan af. Volgens de Afdeling hoefde de eigenaar dus niet in het duister te tasten over wat zij moest doen om de overtreding te beëindigen en is er geen sprake is van strijd met het rechtszekerheidsbeginsel.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en actualiteiten in het omgevingsrecht? Ruimtemeesters houdt wekelijks de laatste jurisprudentie bij. Volg ons op LinkedIn of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief om niets te missen!
Hulp of advies nodig? Onze experts zijn er om te helpen! Neem contact met ons op. 

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Bekijk de openstaande juridische vacatures:

Ondernemende Jurist
Senior Jurist Omgevingsrecht
Medior Jurist Omgevingsrecht
Medior Jurist Handhaving
Junior Jurist
Juridisch Adviseur Omgevingsrecht

Gepubliceerd op dec 27, 2022 en geschreven door:
Koen van Polanen

Koen van Polanen

Directeur / Juridisch Adviseur

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving