Actualiteiten Omgevingsrecht – Week 8 | 2024 : Gronden tegen de invorderingsbeschikking

Gronden tegen de invorderingsbeschikking (ECLI:NL:RVS:2024:734)

Het college van de gemeente Enschede legt een last onder dwangsom om zes gerealiseerde wooneenheden terug te brengen naar drie zelfstandige wooneenheden. Overtreder beëindigde niet direct de overtreding en verbeurde een dwangsom van € 30.000,–. Het college heeft besloten de verbeurde dwangsom in te vorderen. De last onder dwangsom werd onherroepelijk nadat tegen het besluit geen bezwaar werd gemaakt.

Appellant brengt gronden in die gericht zijn tegen de last onder dwangsom. Appellant voert onder andere aan dat er geen sprake is van een overtreding. De Afdeling bevestigt de inmiddels vaste jurisprudentielijn; er kunnen in de procedure tegen de invorderingsbeschikking niet met succes gronden naar voren worden gebracht die hij tegen de last onder dwangsom cq. bestuursdwang naar voren heeft gebracht of had kunnen brengen.  (zie ECLI:NL:RVS:2019:466)

jurisprudentie omgevingsrecht,omgevingsrecht,overgangsrecht,vergunning

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en actualiteiten in het omgevingsrecht? Ruimtemeesters houdt wekelijks de laatste jurisprudentie bij. Volg ons op LinkedIn of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief om niets te missen!
Hulp of advies nodig? Onze experts zijn er om te helpen! Neem contact met ons op. 

 Klaar voor een nieuwe uitdaging? Bekijk de openstaande juridische vacatures:

Ondernemende Jurist
Ervaren Jurist Omgevingsrecht
– Ervaren Jurist Handhaving
Junior Jurist
Juridisch Adviseur Omgevingsrecht

Gepubliceerd op mrt 1, 2024 en geschreven door:
Koen van Polanen

Koen van Polanen

Directeur / Juridisch Adviseur

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving