Actualiteiten Omgevingsrecht – Week 9 | 2024 : Aanvraag omgevingsvergunning na uitspraak over handhavingsbesluit

Aanvraag omgevingsvergunning na uitspraak over handhavingsbesluit (ECLI:NL:RVS:2024:830)

Het college van de gemeente De Bilt legde aan appellant een last onder dwangsom op om de oppervlakte aan bijbehorende bouwwerken op zijn perceel terug te brengen van 224,81 m2 naar 150 m2. Appellante kreeg vervolgens ongelijk in bezwaar en beroep. In hoger beroep moet de Afdeling de volgende vragen beantwoorden:

  • Kan appellant een geslaagd beroep doen op het vertrouwensbeginsel?
  • Was handhavend optreden onevenredig?
  • Was er een concreet zicht op legalisatie?

Hieronder ga ik in op het antwoord op vraag 3.

Uit een brief van 15 juli 2013 van het college volgde dat zij in principe positief stond tegenover een vergunningaanvraag voor de bouw van een bijbehorend bouwwerk van maximaal 150 m2. Daarnaast volgde uit de brief dat er verder nog voor 30 m2 vergunningsvrij aan bijbehorende bouwwerken mocht worden gebouwd. Appellant vond dat er uit de brief van het college volgde dat er een concreet zicht op legalisatie was voor de 180 m2 aan bijbehorende bouwwerken. De Afdeling merkt als eerste op dat er in ieder geval geen concreet zicht op legalisatie was voor de gehele 224,81 m2 aan bijbehorende bouwwerken. Daarnaast vond de Afdeling dat er ook geen concreet zicht op legalisatie was voor 180 m2  aan bijbehorende bouwwerken, omdat er geen omgevingsvergunning was aangevraagd hiervoor. Appellant diende na de uitspraak van de rechtbank nog een aanvraag in om 180 maan bijbehorende bouwwerken te mogen bouwen. Hiervan zei de Afdeling dat ook dit geen concreet zicht op legalisatie opleverde, omdat gekeken moet worden of het college handhavend op mocht treden ten tijde van de beslissing op bezwaar; de zogenoemde “ex tunc-toetsing”.

Samengevat: leuk geprobeerd, maar helaas. Deze samenvatting geldt ook voor de overige beroepsgronden.

 

jurisprudentie omgevingsrecht,omgevingsrecht,overgangsrecht,vergunning

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en actualiteiten in het omgevingsrecht? Ruimtemeesters houdt wekelijks de laatste jurisprudentie bij. Volg ons op LinkedIn of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief om niets te missen!
Hulp of advies nodig? Onze experts zijn er om te helpen! Neem contact met ons op. 

 Klaar voor een nieuwe uitdaging? Bekijk de openstaande juridische vacatures:

Ondernemende Jurist
Ervaren Jurist Omgevingsrecht
– Ervaren Jurist Handhaving
Junior Jurist
Juridisch Adviseur Omgevingsrecht

Gepubliceerd op mrt 6, 2024 en geschreven door:
Michael Hultermans

Michael Hultermans

Juridisch consultant Wabo

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving