Zomerpareltjes 3: Pipo de clown in een tiny house

Zomerpareltjes 3 – Pipo de clown in een tiny house

We zijn bij week 3 aangekomen in de reeks van zomerpareltjes. Deze week staat in het kader van een wel heel belangrijk juridisch begrip. De bouwsteen van de omgevingsvergunning voor de bouwactiviteit, de definitie van een bouwwerk.

Geheugenopfrisser: wat is een bouwwerk ook alweer? Elke constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, die op de plaats van bestemming hetzij direct hetzij indirect met de grond verbonden is, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond, bedoeld om ter plaatse te functioneren. (bron: uitspraak van de ABRvS van 19 oktober 2022, ECLI:NL:RVS:2022:3010).

Deze week neem ik jullie mee naar een zaak waarin een mevrouw op haar perceel een zogenoemd verplaatsbare ‘tiny house’, of zoals zijzelf noemt ‘pipowagen’ heeft geplaatst met wielen. Het woord pipowagen doet mij meteen denken aan een kleurrijke stacaravan, zoals in de televisieserie Pipo de Clown! Jammer dat in de uitspraak geen afbeelding is opgenomen om het geheel te verduidelijken. Nu moeten we onze eigen verbeelding laten spreken.

We hoeven echter niet onze fantasie te gebruiken bij het fenomeen tiny house: het zijn compacte volwaardige vrijstaande (recreatie)woningen. Het is daarnaast ook een beweging geworden, de ‘Tiny House Beweging’. De huizen zijn ontworpen om efficiënt gebruik te maken van elke vierkante meter. Het gaat daarbij niet alleen om de fysieke ruimte, maar ook om de levensstijl en de waarden die het vertegenwoordigt: eenvoud, duurzaamheid, en een bewuste keuze om minder te consumeren (bron: tinyhousebeweging.nl). Interessant!

Afijn, het college legde een last onder dwangsom op aan mevrouw omdat zij zonder benodigde omgevingsvergunning een bouwwerk had opgericht. Mevrouw vond dat het geen bouwwerk was.

Is een pipowagen of tiny house op wielen wel een bouwwerk? De Afdeling oordeelde van wel. Onder omstandigheden worden mobiele objecten ook als bouwwerk aangemerkt. Het tiny house heeft een plaatsgebonden karakter, omdat deze is geplaatst met als doel om voor langere tijd op dezelfde plaats te staan en te functioneren. Alhoewel mevrouw wielen onder het tiny house heeft geplaatst, doet dit niet af aan het plaatsgebonden karakter van het tiny house.

Mevrouw bedacht een creatieve manier om een pipowagen of tiny house niet onder de definitie van bouwwerk te proberen te laten vallen. Zet er wielen onder, en het is niet meer met de grond verbonden. Maar zo werkt dat natuurlijk niet, blijkt ook nu weer uit deze uitspraak. De Afdeling laat zich gelukkig niet voor de gek houden!

De Afdeling was dan ook, niet geheel verrassend, van oordeel dat het college bevoegd was om handhavend op te treden. Wil je de gehele uitspraak van de Afdeling van 15 februari 2023 teruglezen: ECLI:NL:RVS:2023:614. Meer informatie of ken je zelf een bijzondere uitspraak wij horen het graag.

 

jurisprudentie omgevingsrecht,omgevingsrecht,overgangsrecht,vergunning

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en actualiteiten in het omgevingsrecht? Ruimtemeesters houdt wekelijks de laatste jurisprudentie bij. Volg ons op LinkedIn of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief om niets te missen!
Hulp of advies nodig? Onze experts zijn er om te helpen! Neem contact met ons op. 

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Bekijk de openstaande juridische vacatures:

Ondernemende Jurist
Senior Jurist Omgevingsrecht
Medior Jurist Omgevingsrecht
Medior Jurist Handhaving
Junior Jurist
Juridisch Adviseur Omgevingsrecht

Gepubliceerd op jul 20, 2023 en geschreven door:
Melissa van Spreuwel

Melissa van Spreuwel

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving