Is uw college en gemeenteraad voorbereid op de Omgevingswet?

Op 1 januari 2023 treedt naar verwachting de Omgevingswet in werking. Dit heeft invloed op de dienstverlening binnen het fysieke domein. Hoe gaat uw gemeente om met ruimtelijke initiatieven in de beginperiode van de transitiefase? Gaat u direct het Omgevingsplan wijzigen of kiest u ervoor om zoveel als mogelijk te werken met ‘Buitenplanse Omgevingsplanactiviteiten’ (de zogenoemde BOPA’s)? Door deze keuze kan de verhouding tussen het college en de (nieuwe) raad veranderen. Het is daarom raadzaam om hier goede afspraken over te maken.

Bij het maken van deze afspraken spelen verschillende factoren een rol, zoals de capaciteit binnen de huidige RO-afdeling, de samenwerking met de Omgevingsdienst en de huidige wijze waarop met initiatieven binnen het fysieke domein wordt omgegaan.

Raadsbesluiten

Wilt de raad het adviesrecht uitoefenen in bepaalde (buitenplanse) gevallen? Voor inwerkingtreding van de Omgevingswet dient de raad het besluit hierover genomen te hebben. Onder de Omgevingswet komt de verklaring van geen bedenkingen namelijk te vervallen. Ook kan de raad ervoor kiezen om bepaalde wijzigingen van het Omgevingsplan te delegeren aan het college. Het is aan te bevelen om dit minimaal te regelen voor technische wijzigingen en wijzigingen die zijn ingegeven door hogere wet- en regelgeving.

Tot slot kan de raad ervoor kiezen om participatie voor bepaalde (categorieën van) BOPA’s verplicht te stellen voor de initiatiefnemer. De raadsbesluiten over het adviesrecht en de verplichte participatie maken onderdeel uit van de ‘Minimale actielijst’ van de VNG (eis 3).

Ga in gesprek!

Ga tijdig het gesprek aan met het college en de raad. Neem ze mee in de theorie en ga daarna bij voorkeur in een praktijksessie aan de slag met casuïstiek uit uw gemeente. Zo maakt u de theorie concreet en gaat het voor college- en raadsleden meer leven!

Heeft u hier hulp bij nodig? Onze experts helpen u graag! Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

 

Meer informatie:

Factsheet Adviesrecht gemeenteraad bij afwijkingen van het Omgevingsplan

Participatie binnen de Omgevingswet: een toelichting voor raadsleden

Gepubliceerd op mrt 10, 2022 en geschreven door:
Kim van Meegdenburg

Kim van Meegdenburg

Juridisch Consultant Handhaving

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving