Invoeringsdatum Omgevingswet verplaatst naar 1 juli 2022.

De invoeringsdatum van de Omgevingswet is met een half jaar verplaatst. Hiermee krijgen overheden en hun inwoners en ondernemers meer tijd om te oefenen met de Omgevingswet en te werken aan een stabiel (ICT)systeem. Wat zijn de belangrijkste zaken waar aandacht voor nodig is omtrent de omgevingswet?

Werken aan een goed omgevingsloket online

Belangrijke gebiedsontwikkelingen, zoals woningbouw, moeten ongehinderd door kunnen gaan. Daarvoor moet de continuïteit van belangrijke processen –zoals de planvorming en de vergunningverlening zijn gegarandeerd. Hiervoor moet er in de eerste plaats een stabiel omgevingsloket (ICT systeem) zijn waarop overheden zich aansluiten. Voor softwareleveranciers, en dus voor de overheid, is het lokaal aansluiten op het systeem een tijdrovende operatie. Daarom is deze extra zes maanden hard nodig als oefentijd. Je kan ook zelf gaan oefenen door je op te geven voor een werkplaats of door zelf een demonstratie omgevingsloket te geven.

Indien nodig gebruik maken van tijdelijke alternatieve maatregelen

Zo nodig kunnen overheden alternatieve maatregelen (TAM) gebruiken. Hierbij gaat het onder andere om het overgangsrecht en het tijdelijk publiceren van omgevingsplannen via de huidige digitale standaarden.

Werken aan de Veranderopgave

De Omgevingswet is een veranderopgave. En veranderen vraagt nu eenmaal een lange adem. Niet alleen tot aan de inwerkingtredingsdatum, maar ook daarna. Want als de wet ingaat, begint het werk in het land pas echt: dan gaan we in de praktijk verder ontdekken hoe we met de wet kunnen werken aan belangrijke maatschappelijke uitdagingen als de woningbouwopgave, klimaatadaptatie, gezondheid en energietransitie. Dan wordt duidelijk hoe een stevige omgevingsvisie, een krachtig programma en een verfrissend omgevingsplan de landingsplaatsvormen voor deze integrale opgaven. Gebruik het extra half jaar om samen met omgevingsdiensten, provincies, gemeenten, GGD’s, en veiligheidsregio’s intensief af te stemmen over het gebruik en inzet van deze instrumenten. Het nadenken over het vergunningentraject, de rol van handhaving en de mogelijke inzet van een omgevingstafel daarbij.

Hulp nodig bij de implementatie? 

Onze adviseurs hebben de nodige kennis omtrent de implementatie van de omgevingswet en helpen u graag. Lees hier meer over wat wij voor u kunnen betekenen of neem direct contact op!

Gepubliceerd op mei 28, 2021 en geschreven door:
Irma Dekker

Irma Dekker

Adviseur pilots en projectleider Omgevingswet / Coördinator Omgevingsvisie

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving