Komkommertijd: omgevingswet, vergunningsvrij bouwen en komkommers

In de zomerperiode een blog schrijven is altijd lastig. Het is natuurlijk rustig met nieuws. Iedereen lijkt op vakantie te zijn. Stiekem heb ik ook vaak het idee dat sommige mensen gewoon doen alsof ze met vakantie zijn. Of in ieder geval standaard vanaf begin juli tot eind augustus de vakantiemodus aanzetten. Ik heb mijn vakantie er al op zitten en kon gelijk aan de slag met de gevolgen van de wateroverlast door de wolkbreuken in Brabant eind juli. Dus het jaar tot de volgende zomervakantie is weer hectisch begonnen. Maar het zal ook, als ik alle nieuwsbrieven, LinkedIn-groepen, publicaties etcetera mag geloven een hectisch jaar gaan worden. Want er komen toch wel weer wat wijzigingen in de regelgeving aan.

Omgevingswet

Ik heb mijn vakantie gebruikt om me eens helemaal goed in te lezen in de Omgevingswet. Natuurlijk lees je alles wel wat er gedurende het jaar voorbij komt maar, me eens helemaal goed verdiepen in de Omgevingswet was me tot nu toe nog niet gelukt. Hoewel de Omgevingswet nog niet het komend jaar in werking zal treden wordt er al druk gespeculeerd over wat de Omgevingswet gaat betekenen voor gemeenten. Een veel gehoord argument is dat dit binnen een korte tijd de zoveelste wet is waarbij alles weer op de schop gaat. Dit terwijl bij de kamerbehandeling van de Wabo al duidelijk was dat deze wet er zou gaan komen. De Wabo zou slechts een tussenstap zijn en de Omgevingswet moet dus de kroon op de gehele operatie gaan vormen. Ik zal daar het komende jaar in mijn blog nog wel een paar keer op terug gaan komen. Niet zozeer op de wettelijke implicaties van de wet maar meer wat dat betekent voor de gemeente als organisatie.

Vergunningsvrij bouwen: 1 november 2014 in werking?

Wat nog wel dit jaar zal gaan veranderen zijn de regels voor het vergunningsvrij bouwen. Eindelijk heeft de Rijksoverheid een datum genoemd waarop verwacht wordt dat de nieuwe regels in werking zullen treden. Op 1 november 2014 zullen de regels voor het vergunningsvrij bouwen worden verruimd. De vraag blijft natuurlijk of dit de definitieve datum zal zijn. Laten we er maar vanuit gaan dat vanaf 1 november de regels met betrekking tot mantelzorgwoningen, planologische gebruikswijzigingen en de vergunningsvrije bouwmogelijkheden ingrijpend zullen veranderen.

Boerderij zoekt gebruiker

Het succes van ‘Boer zoekt vrouw’ raakt ten einde. Tenminste als we de cijfers mogen geloven. Ik doel dan niet op de kijkcijfers maar op het aantal boeren in Nederland. Zonder boeren geen ‘Boer zoekt vrouw’.  Ik heb al vaker geschreven over de daling van het aantal boerenbedrijven en de wens om daar creatieve wettelijke oplossingen voor te bedenken, maar het lijkt er op dat het langzamerhand ook buiten het ‘vakgebied’ bekend begint te worden. Het RTL nieuws kopte deze week, in navolging van het Financieel Dagblad, ‘Leegstand boerderijen neemt explosief toe’. Hierbij wordt verwezen naar een onderzoek van Alterra. Dat dit rapport van 7 maart 2014 is wordt er niet bij vermeld. Maar ook in de journalistiek is het komkommertijd. En misschien zorgen die komkommers er weer voor dat het aantal boeren in Nederland verder zal afnemen. Rusland doet hier voorlopig een schepje bovenop door het invoerverbod. Wellicht dat dit ervoor zorgt dat het aantal boerenbedrijven verder afneemt.

Gepubliceerd op feb 20, 2015 en geschreven door:
Koen van Polanen

Koen van Polanen

Directeur / Juridisch Adviseur

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving