Onderzoek naar vergunningverlening onder de Omgevingswet

Het team van omgevingsspecialisten van Ruimtemeesters is sinds september 2014 aangevuld met een stagiaire van de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Marleen Koning heeft in het kader van haar afstuderen voor haar opleiding Rechten in opdracht van Ruimtemeesters onderzoek gedaan naar de gevolgen van de Omgevingswet op de verlening van omgevingsvergunningen door gemeenten.

Met haar kennis van de Omgevingswet is zij in gesprek gegaan met de omgevingsspecialisten van Ruimtemeesters die betrokken zijn bij het vergunningverleningsproces. De visie van onze juristen, bouwkundigen en stedenbouwkundige kanaliseerde en combineerde zij tot haar eigen visie op de Omgevingswet. Met deze kennis interviewde zij een aantal klanten van Ruimtemeesters.

Marleen komt tot de conclusie dat op basis van het huidige voorstel van de Omgevingswet de implicaties op de verlening van omgevingsvergunningen door gemeenten weliswaar beperkt zijn maar dat er wel een aantal fundamentele wijzigingen optreden. Niet alleen hebben deze inhoudelijke gevolgen maar zeker ook organisatorische gevolgen. Deze staan nog los van de mogelijke veranderingen die wellicht op basis van andere regelgeving van toepassing zullen zijn op het verlenen van omgevingsvergunningen. Te denken valt hierbij bijvoorbeeld aan de verwachte privatisering van de bouwtaken.

Bent u geïnteresseerd naar de bevindingen van Marleen en/of onze visie op de toekomst van vergunningverlening neemt u dan contact met ons op. Wij gaan graag (vrijblijvend) het gesprek met u aan.

Gepubliceerd op mei 28, 2015 en geschreven door:
Koen van Polanen

Koen van Polanen

Directeur / Juridisch Adviseur

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving