SAMENWERKEN MET INWONERS ONDER DE OMGEVINGSWET: EEN SPROOKJE?

Donderdagochtend 28 november onthullen wij in het Efteling Hotel het grote geheim over werken met de Omgevingswet! Onze veelzijdige adviseurs en het Volk van Laaf hebben de krachten gebundeld en geven een langverwacht antwoord…

Speel jij straks een rol bij de invoering van de Omgevingswet of wil je er meer van weten? Hoe kom je samen met collega’s tot een succesvolle en duurzame implementatie van de Omgevingswet? Zou het Volk van Laaf ons iets kunnen leren over de Omgevingswet en participatie?

Op 28 november 2019 bundelen Ruimtemeesters, Meerkat en Mijnbuurtje de krachten. Met het combineren van onze diverse expertises geven we antwoord op de vragen:

  • Kennis & Inhoud (Ruimtemeesters)
    Wat moet ik absoluut weten over de Omgevingswet en participatie?
  • Samenwerking en communicatie (Mijnbuurtje.nl)
    Hoe werk ik succesvol samen met inwoners?
  • Groeien in een nieuwe rol (Meerkat)
    Hoe zet je samen met collega’s een effectief en prettig leerproces op poten?

Op deze betoverende ochtend krijg je antwoord op deze vragen (en meer!) en leg je de basis voor een succesvolle implementatie van de Omgevingswet in jouw gemeente.

De implementatie van de wet is complex. Wij geloven in een organisatie-brede aanpak waarbij ruimtelijk/juridische adviseurs, verandermanagers en participatietrainers kennis en ervaring inbrengen om daarmee ambtenaren optimaal voor te bereiden om de komst van de Omgevingswet.

Programma

Datum:            Donderdag 28 November 2019
Locatie:           Efteling Hotel, Horst 31, 5171 RA Kaatsheuvel
Kosten:           € 95,00 ex. Btw per persoon
Lunch:             Gratis

  • 9:00 uur Inloop
  • 9:15 uur Aanvang bijeenkomst
  • Kennis en inhoud (Ruimtemeesters)
    Irma Dekker & Ron Visscher
    3 niveaus van participatie: inhoud, uitvoering en vernieuwde werkwijze
  • Samenwerking en communicatie (Mijnbuurtje)
    Eric Hendriks & Hanneke van Stokkom
    Hoe werk je succesvol samen met inwoners?
  • Groeien in een nieuwe rol
    Niels Tekke & Rob van der Loo
    Hoe zet je samen met collega’s een effectief en prettig leerproces op poten?
  • 12:30 uur Lunch en netwerken
  • 13:30 uur Einde

KLIK HIER om je aan te melden. We zien je graag op 28 november waar sprookjes tot leven komen!


Meer informatie over ons

Ruimtemeesters

De Omgevingswet integreert maar liefst 26 wetten op het gebied van de fysieke leefomgeving. Als het over de Omgevingswet gaat, dan vliegen de termen je om de oren: omgevingsplan- en visie, integraal werken, participatie, afwegingsruimte, flexibiliteit etc. Maar wat betekent het begrip participatie nu eigenlijk voor de dagelijkse werkzaamheden? Wat zegt de wet over participatie, waar moet je op 1-1-2021 aan voldoen? Wat werkt, wat kun je beter niet doen en hoe neem je inwoners en ondernemers mee? Aan het eind van deze sessie weet je waar je organisatie mee aan de slag moet en welke inspirerende voorbeelden er zijn. Ruimtemeesters helpt en ondersteunt kundig en vol enthousiasme met de implementatie van de Omgevingswet binnen en rondom overheidsorganisatie. Onze focus ligt hierbij op kennis delen, enthousiasme creëren en inzicht ontwikkelen.

Mijnbuurtje.nl

In 2021 maakt ook het fysieke domein de overstap naar de participatiesamenleving. Als gemeente ben je dan samen met inwoners verantwoordelijk. Maar hoe bereik je inwoners en hoe zorg je dat iedereen mee gaat doen? Hoe beweeg je zelf mee binnen deze nieuwe kaders? Mijnbuurtje.nl zorgt al in meer dan 50 gemeenten voor een prima onderlinge samenwerking, communicatie en gemeenschapskracht tussen gemeente en inwoners. Goed opgeleide buurtverbinderteams van inwoners en ambtenaren gebruiken samen een krachtig online communityplatform voor mooie resultaten. Meer mensen die met elkaar oplossingen vinden. Betere verbindingen. Samen de kracht van de lokale samenleving zichtbaar maken en benutten. Want samen ben je de stad, het dorp of de wijk.

Meerkat

De nieuwe omgevingswet is een volgende stap in het herdefiniëren van de relatie tussen inwoners en gemeente. Daar waar het accent voor de ambtenaar eerder lag op toetsen en handhaven achteraf, ligt nu meer nadruk op meedenken en adviseren vooraf. De zoektocht naar een nieuwe balans tussen deze rollen wordt door veel ambtenaren best uitdagend gevonden. Maar ook de interne samenwerking tussen afdelingen gaat veranderen. Hoe zet je met elkaar deze nieuwe samenwerking op poten? Meerkat helpt gemeentes om deze en andere vragen te beantwoorden in een energiegevend, gezamenlijk leer- en ontwikkelproces. Dat doen we met een beproefde methodiek, die reeds aanwezige kennis, kunde en kwaliteiten mobiliseert voor het samen realiseren van de gewenste verandering.

Gepubliceerd op okt 23, 2019 en geschreven door:
Ron Visscher

Ron Visscher

Partner & Manager Ruimtemeesters Advies

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving