Terugblik Inspiratiedag Omgevingswet – 9 september

Samen met mijn collega Irma Dekker was ik aanwezig bij de Inspiratiedag Omgevingswet op 9 september 2021.

Het centrale thema van de inspiratiedag Omgevingswet (door programma Aan de slag met de Omgevingswet) van 9 september was oefenen. Recente praktijkverhalen zijn gedeeld en er is vooruitgekeken naar de maanden die nog resteren om te oefenen voor de inwerkingtreding van de wet. In de werkplaats West-Holland is een dynamische handreiking voor het vergunningenproces gedeeld met de (keten)partners. Zij deelden in een sessie hun ‘lessons learned’ over dit traject. Het kost veel tijd, maar een kleine kerngroep met een ‘schil’ eromheen werkt goed. In hun werkplaats is het omgevingsloket gebruikt om te visualiseren en de handreiking aan te passen. Tijdens dit proces bleek dat niet alle ketenpartners bij alle onderdelen betrokken waren en dat de tijd om advies te geven van 6 dagen te kort is. Dit laatste kwam deels ook door de werkdruk, wat betekent dat de interne werkprocessen nog aan het nieuwe werken van de Omgevingswet aangepast moeten worden.

Naast een terugblik op de afgelopen periode is er ook vooruitgeblikt op hoe het DSO-LV (Digitaal Stelsel Omgevingswet – Landelijke Voorziening) vanaf oktober er uit ziet. Alle bevoegd gezagen, dus niet alleen de koplopers, moeten vanaf oktober kunnen oefenen met het digitale stelsel. Dit betekent dat er een aantal zaken in de landelijke voorziening verbeterd worden voor die tijd, maar ook in de lokale software die bevoegd gezagen aanschaffen moeten verbeteringen zijn doorgevoerd. Vanaf oktober moet onder andere de viewer van regels op de kaart verbeterd zijn, en kan men zoeken op thema. Bevoegd gezagen krijgen ook extra functionaliteiten bij het stukje vergunning aanvragen, zoals het doorsturen van aanvragen naar andere behandeldiensten, en een betere samenwerkingsfunctionaliteit. Er komen  nog een aantal nieuwe releases aan, waardoor deze functionaliteiten nog even op zich laten wachten, maar in principe vanaf begin oktober wel beschikbaar moeten zijn.

Oefenen kan en geeft je inzicht in de valkuilen en voordat je als gemeente, waterschap of provincie de grenzen hebt bereikt van wat het DSO kan, zou het alweer een stapje verder ontwikkeld moeten zijn.

Gepubliceerd op sep 10, 2021 en geschreven door:
Eva Jongsma

Eva Jongsma

Junior Adviseur leefomgeving

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving