Belangrijke lessen uit de bijeenkomst Werkplaatsen én Praktijkvoorbeelden Implementatie (26 oktober)

Op dinsdag 26 oktober organiseerde Aan De Slag met de Omgevingswet samen met Geonovum en de VNG een ‘lessons learned’ sessie, waarbij begeleiders van afgeronde en lopende werkplaatsen hun geleerde lessen deelden. Een werkplaats is een manier om snel en onder begeleiding van experts interbestuurlijk een vraagstuk in de implementatie van de Omgevingswet beet te pakken. De lessons learned sessie bestond uit twee rondes waarbij steeds deelnemers van drie werkplaatsen hun geleerde lessen deelden.

 

Tips uit ronde 1: Neem het management mee

In de eerste lessons learned ronde gaven veel begeleiders aan dat het waardevol is om te oefenen en dat zij veel hebben geleerd van de werkplaatsen. Zo stelde de werkorganisatie HLTSamen over het opstellen van toepasbare regels dat: “Dit hele proces is experimenteren en doen en gaat met vallen en opstaan. Dus: maak gebruik van de tijd die je nog hebt en ga aan de slag!”. Ook vonden zij dat het belangrijk is om de organisatie en het management mee te nemen in de werkplaats. Hierbij heb je een multidisciplinair team nodig, waarbinnen iedereen het gevoel heeft: ‘dit is van ons’. De gemeente Rotterdam vertelde dat, door deel te nemen aan een werkplaats, het mogelijk was om goed in de materie te duiken en intensief samen te werken. Hierbij stellen zij dat het belangrijk is dat ketenpartners aanhaken bij de werkplaatsactiviteiten. De werkplaats van Geonovum over Derde Tranche TPOD’s benadrukte het belang van annoteren. Zij gaven andere gemeenten als tip mee: “Ga annoteren voor de burger. Het is niet verplicht, maar je helpt de burger er echt mee!.”

 

Tips uit ronde 2: Vraag om hulp

Hierna was er een ronde waarbij drie werkplaatsen hun geleerde lessen deelde. De tweede werkplaats van Geonovum over de omgevingsvisie gaf de bezoekers een tip mee: Maak direct de digitale versie terwijl je je visie aan het maken bent. Probeer niet achteraf iets digitaal te maken. Je moet namelijk van tevoren over de consequenties nadenken. Zij gaven ook mee dat wanneer iets niet geannoteerd wordt, het niet doorzoekbaar is in de viewer. De gemeente Bunnik over het omgevingsplan gaf aan dat het omgevingsplan en de omgevingsvisie flexibel moeten zijn. Ook is belangrijk om naar de ‘wat’ en ‘waar’ te kijken en daarna pas naar andere vragen. Als tip gaven zij dat je je niet moet laten afschrikken door de hoeveelheid informatie die op je afkomt, vraag gerust om hulp vanuit de VNG of een adviesbureau. De laatste werkplaats ging over het vooroverleg vergunningsaanvraag van de Omgevingsdienst Achterhoek. De les die zij geleerd hadden was om te testen met een praktijkvoorbeeld. Maak het concreet en herkenbaar. “Dan kun je het echt relateren aan je huidige werk en je ervaringen meteen meenemen. En vul ook zelf eens een aanvraag in het DSO in, dan weet je ook waar een aanvrager tegenaan loopt.”

Dit was een kort overzicht van de bijeenkomst van 26 oktober over de werkplaatsen. Wil je de hele sessie terugkijken? Ga dan naar de website van Aan De Slag. Vanmiddag om 13:30u is er een volgende sessie, meer info vindt u hier.

Hulp nodig bij de implementatie van de Omgevingswet? Ruimtemeesters helpt u graag! Neem direct contact op voor het bespreken van de mogelijkheden.

Gepubliceerd op nov 30, 2021 en geschreven door:
Jan-David den Hartogh

Jan-David den Hartogh

Junior Consultant Ruimtelijke Ordening

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving