Actualiteiten Omgevingsrecht – Week 11 | 2022

Jurisprudentie Omgevingsrecht

 

Begrip “Woningen” in artikel 5 (ECLI:NL:RVS:2022:741)

Een bouwplan voorziet in de bouw van een parkeergarage met daarboven appartementen. Ook worden op het perceel recreatiewoningen gebouwd. Op het perceel rust de bestemming ‘wonen’ met de nadere aanduiding ‘recreatie’. Het bestemmingsplan laat de bouw van vier woningen voor permanente bewoning toe. Het college kwam in bezwaar tot de conclusie dat het bouwplan in strijd was met het bestemmingsplan en verleende alsnog een omgevingsvergunning ex artikel 2.12, eerste lid en onder a, onder 2o, van de Wabo, gelezen in samenhang met artikel 4, aanhef en onderdeel 1, van Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht (Bor).

De voorzieningenrechter van de Afdeling boog zich over het dossier en beoordeelde of op voorhand de omgevingsvergunning in de bodemprocedure in stand zal blijven. Naar het voorlopige oordeel van de voorzieningenrechter verzet artikel 5, eerste lid, van Bijlage II zich ook tegen toepassing van artikel 4, aanhef en onderdeel 1, van Bijlage II van het Bor. Het bestemmingsplan staat de bouw van maximaal vier woningen toe. Het bouwplan voorziet in de bouw van acht woningen. De redactie van het bestemmingsplan is niet zodanig concreet dat het maximumaantal te bouwen woningen uitsluitend geldt voor permanent te bewonen woningen en dat daarmee dus een onbeperkt aantal recreatiewoningen zouden zijn toegestaan. En hiermee is het bouwplan dus in strijd met artikel 5 van bijlage II van het Bor. In de bodemprocedure zal blijken of de Afdeling deze uitleg van de voorzieningenrechter onderschrijft.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en actualiteiten in het omgevingsrecht? Ruimtemeesters houdt wekelijks de laatste jurisprudentie bij. Volg ons op LinkedIn of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief om niets te missen!
Hulp of advies nodig? Onze experts zijn er om te helpen! Neem contact met ons op. 

 

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Bekijk onze juridische vacatures:

Ondernemende Jurist

Jurist Omgevingsrecht

Jurist Handhaving

Casemanager Wabo

Gepubliceerd op mrt 21, 2022 en geschreven door:
Koen van Polanen

Koen van Polanen

Directeur / Juridisch Adviseur

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving