Actualiteiten Omgevingsrecht – Week 45 | 2021

Jurisprudentie Omgevingsrecht

 

Woon-werkverkeer arbeidsmigranten – ECLI:NL:RVS:2021:2486

De raad van gemeente Oldebroek heeft een plan vastgesteld waarbij op een deel van een voormalig recreatiepark centrale voorzieningen en 38 logieswoningen voor arbeidsmigranten worden gerealiseerd. Appellanten betogen dat het aantal verkeersbewegingen als gevolg van het plan zijn onderschat. Ze voeren daartoe aan dat de raad voor het woon-werkverkeer niet had mogen uitgegaan van 2,5 personen per auto, omdat arbeidsmigranten veel zouden carpoolen. Carpoolen kan namelijk niet worden afgedwongen. De Afdeling ziet geen aanleiding voor het oordeel dat het woon-werkverkeer is onderschat. Het is, volgens de Afdeling, aannemelijk dat de arbeidsmigranten veelal bij een beperkt aantal bedrijven in de omgeving werken en dat een aanzienlijk deel van hen daarom zal carpoolen of met busjes wordt vervoerd naar hun werk. Dat carpoolen niet kan worden afgedwongen doet hieraan niet af.

 

Verkeerd aangeboden afval – ECLI:NL:RVS:2021:2499

Het college van B&W van gemeente Rotterdam heeft spoedeisende bestuursdwang toegepast voor het verwijderen van een doos die is aangetroffen in de vulopening van een ondergrondse papiercontainer. Appellant betwist dat hij degene is geweest die de doos in de vulopening van de container heeft achtergelaten en voert aan dat het college van B&W niet aannemelijk heeft gemaakt dat hij dat dat heeft gedaan. Hij stelt dat in de aangetroffen doos een bestekset zat die hij had verkocht via Marktplaats. Volgens vaste rechtspraak van de Afdeling mag ervan worden uitgegaan dat de persoon tot wie de aangetroffen afvalstoffen kunnen worden herleid, ook de overtreder is, tenzij de betrokkene het tegendeel aannemelijk maakt. Met de stelling dat de doos afkomstig was van een bestekset die hij via Marktplaats had verkocht, heeft hij dat niet aannemelijk gemaakt, omdat hij deze gestelde verkoop niet met bewijsstukken heeft onderbouwd of anderszins aannemelijk gemaakt. Hij heeft bijvoorbeeld niet met screenshots of uitdraaien onderbouwd dat hij de bestekset te koop heeft aangeboden op Marktplaats of dat hij via Marktplaats of per e-mail contact heeft gehad met de koper. Evenmin heeft hij gegevens van de koper of details van de verkoop gegeven.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en actualiteiten in het omgevingsrecht? Ruimtemeesters houdt wekelijks de laatste jurisprudentie bij. Volg ons op LinkedIn of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief om niets te missen!
Hulp of advies nodig? Onze experts zijn er om te helpen! Neem contact met ons op. 

Bekijk ook onze juridische vacatures:

Ondernemende Jurist

Jurist Omgevingsrecht

Jurist Handhaving

Casemanager Wabo

Gepubliceerd op nov 15, 2021 en geschreven door:
Ruimtemeesters

Ruimtemeesters

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving