HRM binnen de overheid en de Omgevingswet hebben veel paralellen

HRM, ook en juist binnen overheidsland is in beweging. Ik vertrouw er even op dat het geen P&O meer heet. Maar mag je het ook nog wel Human Resources Management noemen? Management impliceert beheersing, terwijl facilitering meer op zijn plaats is.

De rol van de huidige HR-adviseur is aan het veranderen. De nieuwe rol gaat richting arbeid, organisatie en gezondheid. Een adviseur AOG is bezig met de ontwikkeling van medewerkers, managers, teams en de cultuur van de organisatie vanuit nieuwe inzichten. Van een bedrijfsmatige benadering, waar stabiliteit, uniformiteit, verticale structuur regeren, naar een horizontaal samenspel, waar verandering, diversiteit, werken met feiten – omgaan met onzekerheid en horizontale structuur (netwerk) gegevens zijn. Een adviseur AOG faciliteert en begeleidt organisatie en individu.

Ergens anders in de organisatie is er een ander niet onbelangrijk proces gaande, dat van de implementatie van de Omgevingswet. En laat nou net de Omgevingswet gaan over organisatieverandering, facilitering, gedragsverandering, verandering in houding, kortom nieuwe, veelal nog te ontdekken voor de eigen organisatie, inzichten.

Voor beide dus in meer of mindere mate een journey ins Blaue hinein. Betrek HRM, excuus, adviseurs AOG al in een vroeg stadium bij de implementatie van de Omgevingswet. Zij zijn de professionals als het gaat om sociale innovatie.

Gepubliceerd op jun 25, 2018 en geschreven door:
Rien Raijmakers

Rien Raijmakers

Commercieel Directeur

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving