Actualiteiten Omgevingsrecht – Week 10 | 2024 : Beroep tegen marktvergunning

Beroep tegen marktvergunning, ECLI:NL:RVS:2024:925

Deze uitspraak is interessant omdat de Afdeling nogmaals dieper ingaat op de procedurele aspecten rondom de toepassing van de “redelijke termijn”. Hierbij wordt verwezen naar een eerdere uitspraak ECLI:NL:RVS:2014:188. Het begrip “redelijke termijn”, zoals vastgelegd in artikel 6 van het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM), wordt uitgelegd als de maximale duur die acceptabel is voor de behandeling van een zaak door de overheidsinstanties en de rechterlijke macht. Deze termijn begint wanneer het bezwaarschrift wordt ontvangen door het bestuursorgaan en eindigt wanneer de rechterlijke uitspraak wordt gedaan.

Deze uitspraak illustreert hoe deze termijn in de praktijk wordt toegepast, met specifieke tijdslijnen voor de behandeling van verschillende stadia van de procedure, zoals bezwaar, beroep en hoger beroep. De nadruk ligt op het feit dat deze termijnen niet zonder geldige reden mogen worden overschreden. In dit geval zijn ze echter aanzienlijk overschreden, wat leidt tot een schending van de rechten van de betrokken partij.

Daarnaast gaat de Afdeling in op de verantwoordelijkheid voor de overschrijding van de redelijke termijn en dat deze wordt verdeeld tussen het bestuursorgaan en de rechterlijke instantie, afhankelijk van welk deel van de procedure de vertraging heeft veroorzaakt. Om deze schending te corrigeren, wordt de appellant een schadevergoeding toegekend. Deze vergoeding wordt berekend op basis van een forfaitair bedrag van €500 per half jaar dat de redelijke termijn is overschreden. Het bedrag wordt vervolgens verdeeld tussen het bestuursorgaan en de Staat, waarbij elk van hen verplicht is dat deel van de vergoeding te betalen aan de appellant als compensatie voor de geleden immateriële schade.

jurisprudentie omgevingsrecht,omgevingsrecht,overgangsrecht,vergunning

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en actualiteiten in het omgevingsrecht? Ruimtemeesters houdt wekelijks de laatste jurisprudentie bij. Volg ons op LinkedIn of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief om niets te missen!
Hulp of advies nodig? Onze experts zijn er om te helpen! Neem contact met ons op. 

 Klaar voor een nieuwe uitdaging? Bekijk de openstaande juridische vacatures:

Ondernemende Jurist
Ervaren Jurist Omgevingsrecht
– Ervaren Jurist Handhaving
Junior Jurist
Juridisch Adviseur Omgevingsrecht

Gepubliceerd op mrt 14, 2024 en geschreven door:
Guido Duijvestijn

Guido Duijvestijn

Juridisch Adviseur Omgevingsrecht & Adviseur Ruimtelijke Ordening

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving