Wat is de Omgevingswet?

Op 1 januari 2024 is de nieuwe Omgevingswet in werking getreden. Deze wet integreert maar liefst 26 bestaande wetten uit het bestaande omgevingsrecht tot een nieuwe wet. De Omgevingswet bevat straks alle regels rondom bescherming, beheer en ontwikkeling van de fysieke leefomgeving. Deze omvangrijke Omgevingswet is uitgewerkt in vier algemene maatregelen van bestuur (AMvB’s omgevingswet). Als het over de Omgevingswet gaat, dan vliegen de termen u om de oren: omgevingsplan, omgevingsvisie, integraal werken, participatie, lokale afwegingsruimte, flexibiliteit. Maar wat betekenen deze nieuwe wetsinstrumenten eigenlijk voor de dagelijkse werkzaamheden? Belangrijker nog, hoe implementeert u deze wet in uw gemeente en welke aanpassingen zijn nodig aan werkprocessen, beleidsinstrumenten of organisatiestructuur?

Implementatie Omgevingswet

Ruimtemeesters helpt en ondersteunt gemeenten kundig en vol enthousiasme bij een succesvolle en duurzame implementatie van de Omgevingswet binnen en rondom uw organisatie. De implementatie van de Omgevingswet bieden wij u aan in drie verschillende diensten: : Outsourcing , Detachering en Advies.

Omgevingsplan

Het Omgevingsplan brengt alle regels rondom de fysieke leefomgeving samen, maar bij de overgang naar dit nieuwe instrument nemen wij u graag mee in de belangrijkste keuzes.

Lees verder

Omgevingstafel

De Omgevingstafel draagt bij aan een complete, snelle en integrale voorbereiding van initiatieven in de fysieke leefomgeving; wij zorgen samen met u voor het juiste gesprek aan deze tafel.

Lees verder

Implementatie

De Omgevingswet heeft veel verschillende onderdelen die allemaal effect hebben op uw gemeentelijke organisatie; wij loodsen u door de implementatie.

Lees verder

Participatie

Samen maken we onze leefomgeving; wij nemen u samen met onze participatie- en communicatiepartners mee in een succesvol participatieproces.

Lees verder

Cursussen & Trainingen

De Omgevingswet is zeer complex en omvangrijk; wij geven u helder inzicht in alle belangrijke aspecten via onze maatwerktrainingen en cursusdagen.

Lees verder

Direct hulp of advies nodig?

Niet gevonden wat u zocht of hulp nodig bij specifieke vraagstukken? Neem direct contact met ons op:

088 – 400 28 00
welkom@ruimtemeesters.nl

Wij bieden de overheid en marktpartijen praktische en effectieve oplossingen, lees hier meer over onze diensten.

Diensten

Heeft u vragen of juist tijdelijke ondersteuning nodig op het gebied van ruimtelijke ordening of de fysieke leefomgeving dan wij nemen u graag werk uit handen. Onze diensten bestaan uit procesbegeleiding en advies, maar via detachering leveren wij u ook graag de juiste adviseur of specialist als aanvulling op uw team.

Heeft u advies of een van onze specialisten nodig bij uw omgevingsvisie, omgevingsplan of juist de succesvolle implementatie van de Omgevingswet? Laat uw gegevens achter en wij bellen u terug om uw specifieke vragen rondom de Omgevingswet door te nemen.

Sectoren & Klanten

Onze oplossingen in de Omgevingswet reiken van kennisdeling en advisering tot en met het werven, selecteren en plaatsen van de juiste personele capaciteit in diverse sectoren;

 Ministeries
 Gemeenten
 Omgevingsdiensten

Hulp nodig bij Omgevingswet?