Actualiteiten Omgevingsrecht – Week 29

Overschrijding vergunde bouwhoogte – ECLI:NL:RVS:2021:1612

Appellant heeft de gemeente Maastricht verzocht handhavend op te treden tegen een overschrijding van de vergunde goothoogte van het pand naar zijn woning. Het college van B&W heeft dit verzoek afgewezen. Het gaat om dit geval om een overschrijding van enkele centimeters. De Afdeling is het met het college eens dat de belangen van appellant niet onevenredig worden geschaad. Het argument van appellant dat de overschrijding leidt tot vermindering van de zon in zijn tuin volgt de Afdeling ook niet. De invloed van de zeer beperkte omvang van de overschrijding op de bezonning moet naar objectieve maatstaven als gering worden beoordeeld.

 

Wijziging bouwplan sportzaal – ECLI:NL:RVS:2021:1581

In de gemeente Westvoorne is een omgevingsvergunning verleend voor het bouwen van een sportzaal. Appellant is het niet eens met de verlening van de omgevingsvergunning, omdat het volgens haar niet past binnen de bestaande omgeving. Volgens haar zou de wijziging van de bouwtekening moeten leiden tot een nieuwe omgevingsvergunning. De Afdeling is het met het college van B&W eens dat de wijzigingen, die zien op een lagere nok- en goothoogte, een inpandige goot en minimale wijzigingen in de afmetingen van de sportzaal, van ondergeschikte aard zijn, zodat een nieuwe aanvraag niet hoefde te worden ingediend. De wijzigingen leiden namelijk niet tot een totaal ander bouwwerk en het bouwwerk wordt ook niet groter qua omvang. Ook verandert de uiterlijke verschijningsvorm van de sportschool niet. De wijziging is dus van beperkte omvang in verhouding tot het hele bouwplan.

 

Deelauto’s en parkeerbeleid – ECLI:NL:RVS:2021:1616

Twee verenigingen hebben beroep ingesteld tegen het besluit om twee gebouwen met daarin 165 woningen te realiseren. Zo betogen de verenigingen dat de parkeernorm onjuist is, omdat het inzetten van deelauto’s is meegenomen in de berekening.  Volgens de Afdeling kan het inzetten van deelauto’s onderdeel uitmaken van het beleid inzake parkeren. De gemeente Amersfoort is bij het berekenen van de parkeernorm bij een bestemmingsplan ervan uitgegaan dat er 20 minder parkeerplaatsen nodig zijn, doordat er 5 parkeerplaatsen gebruikt zullen worden voor deelauto’s. Het college van B&W heeft toegelicht dat ze het gebruik van deelauto’s willen bevorderen en dat, gelet op de aard en locatie van de woningen, de deelauto’s naar verwachting gebruikt zullen worden. De Afdeling volgt de gemeente hierin en oordeelt dat het plan in voldoende parkeergelegenheid voorziet.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en actualiteiten in het omgevingsrecht? Ruimtemeesters houdt wekelijks de laatste jurisprudentie bij. Volg ons op LinkedIn of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief om niets te missen!
Hulp of advies nodig? Onze experts zijn er om te helpen! Neem contact met ons op. 

Gepubliceerd op jul 26, 2021 en geschreven door:
Ruimtemeesters

Ruimtemeesters

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving