Actualiteiten Omgevingsrecht – Week 9 | 2024 : Geen lijstenmakerij, geen logement

Geen lijstenmakerij, geen logement (ECLI:NL:RVS:2024:833)

 Met het bestemmingsplan “Ede-Centrum e.o.” vervallen onbenutte detailhandelmogelijkheden. Zo ook de mogelijkheden die er waren op het perceel van appellant. Hij was van plan als aanvulling op zijn pensioen, een lijstenmakerij of logement te beginnen. Appellant betoogt dat dit hem ten onrechte onmogelijk wordt gemaakt door de nieuwe bestemming die aan zijn perceel is toegekend.

Hij geeft daarbij aan dat in 2018 toegezegd is dat de bestemming onaangeroerd zou blijven. In dat bestemmingsplan was het beginnen van een logement ook al uitgesloten. Wat betreft het niet langer toelaten van de detailhandelsfunctie op het perceel stelt de Afdeling voorop dat in het algemeen aan een geldend bestemmingsplan geen blijvende rechten kunnen worden ontleend.

De raad kan op grond van gewijzigde planologische inzichten en na afweging van alle betrokken belangen andere bestemmingen en regels voor gronden vaststellen. De betogen van appellant slagen dus niet.
Als laatste betoogt appellant nog dat de wijziging een waardedaling oplevert voor zijn perceel, ook dit betoog slaagt niet.

De afdeling verklaart het beroep ongegrond.

jurisprudentie omgevingsrecht,omgevingsrecht,overgangsrecht,vergunning

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en actualiteiten in het omgevingsrecht? Ruimtemeesters houdt wekelijks de laatste jurisprudentie bij. Volg ons op LinkedIn of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief om niets te missen!
Hulp of advies nodig? Onze experts zijn er om te helpen! Neem contact met ons op. 

 Klaar voor een nieuwe uitdaging? Bekijk de openstaande juridische vacatures:

Ondernemende Jurist
Ervaren Jurist Omgevingsrecht
– Ervaren Jurist Handhaving
Junior Jurist
Juridisch Adviseur Omgevingsrecht

Gepubliceerd op mrt 6, 2024 en geschreven door:
Koen van Polanen

Koen van Polanen

Directeur / Juridisch Adviseur

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving