Actualiteiten Omgevingsrecht – Week 44 (2) | 2022

Jurisprudentie Omgevingsrecht

Opschorten vanwege aanvullende gegevens (ECLI:NL:RVS:2022:3150)

Het is vaker onderwerp van discussie in juridische procedures: hoe zit het met opschorting bij een onvolledige aanvraag én wanneer gaat de termijn weer lopen? De Afdeling legt het nog een keer uit in de uitspraak van 2 november 2022.

In het kort wat er speelde. Het college van de gemeente Hardenberg ontvangt een aanvraag. Deze is niet compleet en het college vraagt dan ook op basis van artikel 4:5 van de Awb aanvullende gegevens. Hiermee schort de beslistermijn op. Artikel 4:15 van de Awb stelt dat de opschorting van de beslistermijn eindigt zodra de aanvullende gegevens zijn ingediend. Aanvrager (en appellant) stelt dat op het moment dat hij de aanvullende gegevens indiende de opschorting van de beslistermijn eindigde; ongeacht of deze gegevens compleet zijn.

De stellingname van appellant zou betekenen dat het indienen van een ‘enkel blanco vel’ ook de beslistermijn kan laten herleven. De Afdeling onderbouwt het met een verwijzing naar de totstandkoming van artikel 4:15 van de Awb (Kamerstukken II, 1988-1989, 21 221, nr. 3, blz. 107 en 108). Uit de toelichting blijkt dat het de bedoeling van de wetgever is de beslistermijn opgeschort te laten zo lang het college nog niet over voldoende gegevens beschikt om een besluit op de aanvraag te nemen en dat daarmee de beslistermijn opgeschort blijft gedurende de periode dat het college wacht op de gevraagde aanvullende gegevens. Met deze bedoeling verhoudt zich niet dat de opschorting van de beslistermijn al zou eindigen wanneer niet alle gevraagde aanvullende gegevens compleet zijn aangeleverd.

Kortom: bij een opschorting conform artikel 4:15, eerste lid, aanhef en onder a, van de Awb vangt de beslistermijn weer aan wanneer:

  1. de door het bestuursorgaan gevraagde gegevens zijn aangeleverd, of
  2. wanneer de termijn door de aanvrager ongebruikt is verstreken.

In het eerste geval is het niet ongebruikelijk dat de gegevens ook in delen worden aangeleverd. Pas als alle gegevens zijn aangeleverd gaat de termijn weer lopen!

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en actualiteiten in het omgevingsrecht? Ruimtemeesters houdt wekelijks de laatste jurisprudentie bij. Volg ons op LinkedIn of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief om niets te missen!
Hulp of advies nodig? Onze experts zijn er om te helpen! Neem contact met ons op. 

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Bekijk de openstaande juridische vacatures:

Ondernemende Jurist
Senior Jurist Omgevingsrecht
Medior Jurist Omgevingsrecht
Medior Jurist Handhaving
Junior Jurist
Juridisch Adviseur Omgevingsrecht

Gepubliceerd op nov 9, 2022 en geschreven door:
Koen van Polanen

Koen van Polanen

Directeur / Juridisch Adviseur

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving