Onderwijs doet te weinig met Omgevingswet

Bron: binnenlandsbestuur.nl

De Omgevingswet is nog niet goed doorgedrongen in het hoger onderwijs. Hbo-instellingen en universiteiten bereiden toekomstige professionals in de leefomgeving nog veel te weinig voor op de nieuwe wet. Dat constateert het Netwerk Jong Leefomgeving, waarin jonge professionals die zich bezighouden met de fysieke leefomgeving zijn verenigd.

Kans ligt bij sectorale opleidingen

In een ingezonden stuk op de website roept het netwerk de onderwijsinstellingen op actief aan de slag te gaan met de Omgevingswet. Voorzitter Juul Osinga merkt uit signalen uit de praktijk dat dat onvoldoende gebeurt, vooral bij sectorale opleiding, zoals milieukunde, watermanagement, mobiliteit en infrastructuur en bij de universitaire studies bestuurskunde. Een uitzondering is er volgens hem bij juridische en ruimtelijke ordenings-opleidingen. ‘Daar zijn onderdelen van de Omgevingswet al onderdeel van het curriculum of is men op andere manieren bezig met de Omgevingswet, zoals de praktijkgroep Omgevingswet van Saxion Hogeschool in Deventer’, licht Osinga toe.

Beperkt op de hoogte

Het netwerk was betrokken bij een startbijeenkomst over de implementatie van de Omgevingswet in het onderwijs. Er waren afgevaardigden van diverse onderwijsinstellingen, zowel hbo als universiteiten, aanwezig om zich te laten informeren over de Omgevingswet en de implementatie daarvan, licht Osinga toe. Tijdens deze startbijeenkomst bleek dat het grootste deel van de aanwezigen maar beperkt op de hoogte was van de komst van de Omgevingswet, laat staan de inhoud daarvan.

Gemeenten in beweging

Osinga vindt dat zorgelijk. ‘De Omgevingswet vraagt om nieuwe kennis, andere vaardigheden én de juiste mindset. Daar is een nieuwe generatie ruimtelijke professionals voor nodig. Het onderwijs heeft de cruciale taak deze generatie op te leiden.’ De oproep is gericht aan onderwijsinstellingen, maar Osinga hoopt er ook de gemeenten en marktpartijen mee in beweging te brengen. Ook zij kunnen hun contacten met opleidingen gebruiken om te pleiten voor meer aandacht voor de Omgevingswet.


Hoe werkt uw organisatie toe naar de implementatie van de Omgevingswet? Ruimtemeesters praat en kijkt graag met u mee. Neem voor meer informatie contact op via 088-4002800 of bekijk de mogelijkheden op onze pagina over de Omgevingswet.

Gepubliceerd op mei 25, 2016 en geschreven door:
Ruimtemeesters

Ruimtemeesters

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbriefinschrijving