Actualisatie omgevingsvisie gemeente Bloemendaal

Visie voor Bloemendaal: Samen richting de toekomst.

De gemeente Bloemendaal heeft een belangrijke stap gezet in de voorbereiding op de invoering van de nieuwe Omgevingswet. Met Ruimtemeesters als strategische partner is er gewerkt aan de ontwikkeling van een concept omgevingsvisie, gebaseerd op de bestaande structuurvisie. Deze visie helpt niet alleen bij het beheersen van de huidige uitdagingen maar biedt ook een flexibel kader voor toekomstige ontwikkelingen, waarmee we bijdragen aan een leefbaar Nederland.

De uitdaging: Het vormgeven van een toekomstbestendige omgevingsvisie.

De komst van de Omgevingswet vraagt om een integrale benadering van de ruimtelijke ordening. Gemeente Bloemendaal zag zich voor de uitdaging gesteld om bestaande beleidskaders te herzien en deze te harmoniseren met de nieuwe wetgeving. Een belangrijke eis was dat de opzet en terminologie van de structuurvisie een centrale rol zouden spelen in de nieuwe omgevingsvisie. Dit zorgde ervoor dat de inwoners en stakeholders van de gemeente een vertrouwd uitgangspunt behouden.

afbeelding bij de actualisatie van de omgevingsvisie in gemeente Bloemendaal

De oplossing: Een driestappen aanpak voor een solide visie.

Ruimtemeesters heeft de gemeente Bloemendaal ondersteund in een zorgvuldig gefaseerd proces dat bestond uit drie onderdelen:

  1. Inventarisatie van beleid: De eerste fase, uitgevoerd door de gemeente zelf, richtte zich op het in kaart brengen van het bestaande gemeentelijk beleid en het vaststellen van de belangrijkste opgaven.
  2. Herschrijving en actualisatie: In de tweede fase heeft Ruimtemeesters het bestaande beleid geherstructureerd en geactualiseerd, zodat het voldoet aan de eisen van de Omgevingswet. Hierbij werd nauwlettend gekeken naar de integratie van opzet en terminologie uit de structuurvisie.
  3. Participatie en besluitvorming: De conceptversie van de omgevingsvisie werd vervolgens ter inzage gelegd, en tijdens diverse participatiemomenten verzamelde de gemeente waardevolle input van burgers en belanghebbenden. Ruimtemeesters verwerkte deze feedback in het definitieve document, dat na vaststelling door de gemeenteraad officieel werd aangenomen.

De samenwerking: Gemeente Bloemendaal en haar inwoners.

De samenwerking tussen de gemeente Bloemendaal, de inwoners en Ruimtemeesters heeft een omgevingsvisie opgeleverd die niet alleen inspeelt op de huidige hoofdopgaven, maar ook ruimte biedt voor nieuwe ideeën uit de samenleving. Door te participeren en de bewoners mee te nemen in het proces en hun ideeën mee te laten wegen zal in de toekomst snellere en betere besluitvorming plaatsvinden.

Met deze aanpak zet Bloemendaal een belangrijke stap naar een duurzame toekomst, waarin iedere beslissing bijdraagt aan een leefbaarder Nederland.

Is uw gemeente al helemaal Omgevingswet-proof?
Onze toptalenten staan klaar om samen met jou het omgevingsbeleid te actualiseren. Heb je een vraag? Wij zijn er om je te helpen! Stuur ons een berichtje en we staan voor je klaar.

 

 

Waar Tess trots op is?

juridisch advies,ruimtelijke ordening,omgevingsvisie,Omgevingswet

 

 

“Het werken met de nieuwe terminologie en deze toepassen aan de bestaande omgevingsvisie van Bloemendaal is vlekkeloos verlopen. De omgevingsvisie van Bloemendaal is bij deze Omgevingswet-proof! ”

 

Tess Otten / Consultant Leefomgeving en RO

 

Ook hulp nodig bij een van onze expertises?